Showing posts with label VIRAL. Show all posts
Showing posts with label VIRAL. Show all posts

April 13, 2022

Sultan Selangor Beli Lukisan Ahli Parlimen Sebagai Katak, Monyet

DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah dipercayai telah membeli sebuah lukisan yang memaparkan ahli-ahli Parlimen dengan rupa haiwan seperti katak dan monyet. Lukisan tersebut kini diletakkan di dalam bilik istirehat peribadi Sultan Selangor.

Pembelian ini menarik perhatian ramai rakyat kerana ia bukan sahaja memiliki unsur sindiran terhadap ahli-ahli Parlimen negara yang adakalanya kecoh dalam Dewan seperti monyet, malah kebetulan pada minggu ini Parlimen sedang membentangkan rang undang-undang yang menghalang ahli Parlimen daripada tindakan lompat parti. Mereka yang berperangai seperti 'katak' suka melompat parti mungkin akan dikenakan tindakan kehilangan kerusi di Parlimen sekiranya berbuat sedemikian lagi.

May 27, 2021

Mungkinkah Ini Punca Pesawat Pengintip Israel Melintasi Ruang Udara Malaysia?

Baru-baru ini kecoh satu negara tentang penampakan sebuah pesawat pengintip Israel melintasi ruang udara Malaysia di saat dunia memerhatikan konflik antara Israel dan Palestin.

Pelbagai persoalan dan spekulasi muncul di kalangan masyarakat. Ada yang menyangka ia berpunca kerana Israel telah "koyak" akibat pembulian siber oleh tentera bawang Malaysia lalu cuba menakut-nakutkan warga Malaysia dengan menunjukkan kehadiran mereka berlegar-legar di ruang udara Putrajaya. Ada yang berpendapat Israel mungkin mensasarkan Malaysia sebagai sekutu Palestine kerana bimbang dengan sokongan Malaysia terhadap Palestin memandangkan negara ini mempunyai lebih 1,000 orang Palestin menetap di sini.

Pesawat pengintip Israel dikesan melintasi ruang udara Putrajaya sambil mematikan radarnya

Terbaru laporan media berita Malaysia hari ini agak menarik kerana ia mungkin mendedahkan antara punca pesawat pengintip Israel melintasi ruang udara Malaysia. Menurut laporan berita, Kementerian Luar Negeri Malaysia sedang mencari beberapa individu untuk membantu siasatan dengan memberi keterangan berhubung dakwaan penahanan seorang doktor dari Malaysia di Israel.

Siapa "Dr Nur"?

Individu yang hanya dikenali sebagai "Dr Nur" dipercayai telah ditahan oleh penguatkuasa Israel dan bagi membantu proses pencarian individu itu, Wisma Putra meminta agar beberapa individu lain tampil untuk memberi kerjasama melalui perkongsian info kepada kementerian.

Antara individu-individu yang dinamakan termasuk Heliza Helmi dan Iesya Toh, serta dua orang doktor yang hanya dikenali sebagai "Dr Aida" dan "Dr Shafiq" yang dikatakan bertugas di Hospital Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun, kedua-dua doktor tersebut tidak dapat dihubungi oleh pihak Kementerian Luar Negeri.

Heliza Helmi dan Iesya Toh antara individu yang dipanggil untuk tampil memberi keterangan berhubung dakwaan penahanan "Dr Nur"

Sehingga takat petang ini, tiada siapa tahu identiti "Dr Nur" dan di mana dia benar-benar berada.

Jika mengambil kira perspektif yang positif @ husnuzon terhadap niat Israel, ada kemungkinan kementerian pertahanan Israel sedang menghantar model pesawat pengintip tentera terbarunya iaitu Gulfstream 550 Oron (G550) ke markas di Paya Lebar, Singapura, kerana Singapura telah membeli model pesawat jenis ini (G550-EL/W-2085) bagi menggantikan pesawat pengintip model lama E2C-Hawkeyes sejak tahun 2007. Pesawat pengintip G550 Oron dijangka akan mula beroperasi pada tahun 2023 selepas siap dipasang kelengkapan sistem perisikan sepenuhnya. 

Pesawat pengintip tentera Israel terbaru, G550 Oron

Namun begitu laluan udara yang diambil oleh pesawat tersebut menimbulkan seribu tanda tanya. Malah, model pesawat yang dikenalpasti ialah Boeing 737-400 dengan bernombor pendaftaran 4X-AOO milik syarikat IAI-Elta bukan G550 Oron. Biasanya pesawat jenis ini digunakan sebagai platform ujian peralatan radar dan elektronik dalam perisikan maritim, udara dan menampung sistem perlindungan misil pesawat komersil.

Justeru, kerajaan perlu jelaskan kepada rakyat apabila Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) memberi kebenaran kepada pesawat itu memasuki ruang udara negara ketika dalam perjalanan dari Tel-Aviv ke Singapura.

Hanya Pesawat Ujian Sistem Perisikan, Bukan Pesawat Pengintip Tentera

Blogger dikenali sebagai Seademon menulis bahawa pesawat yang melintasi ruang udara Malaysia tersebut bukan pesawat pengintip milik tentera Israel, sebaliknya pesawat milik syarikat sistem pertahanan IAI Elta Systems yang sedang menjalani ujian produk. Seademon juga mengatakan pesawat itu telah pun mendapat kebenaran dari CAAM untuk menggunakan laluan udara Malaysia. Ini mungkin penjelasan mengapa bukan pesawat G550 Oron tetapi prototaip pengintip yang melintasi ruang udara Malaysia. 


Lagipun sekiranya Israel ingin mengintip Malaysia, bukankah ia satu langkah bodoh untuk menghantar pesawat yang terang-terang berupa pesawat pengintip? Lebih baik ia diam-diam menyamar jadi pesawat komersil Malaysia seperti yang pernah didakwa oleh China tentang pesawat pengintip Amerika Syarikat yang dituduh cuba mengintip markas tentera China dengan menyamar sebagai pesawat Malaysia pada tahun lalu.

Media Singapura hari ini juga melaporkan bahawa pesawat Israel tersebut hanya menjalankan ujian komersil di kawasan jajahan Singapura dan tidak mempunyai sebarang agenda di sebaliknya.


May 25, 2021

LRT Berlanggar Di Kg Baru, Lebih 200 Orang Cedera

Terkejut apabila mendapat tahu berita tentang dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) terbabit dalam kemalangan berhampiran stesen Kampung Baru malam tadi.

Rasa seram juga sebab pernah ada satu masa tu Ayuni rasa tak sedap hati menaiki LRT dari KLCC kerana apabila tren melalui terowong Kg Baru, tiba-tiba tren bergerak sangat laju hingga ramai penumpang terhuyung-hayang termasuk yang tengah duduk dan terdengar bunyi geseran besi rel yang memeritkan telinga (jarang berlaku sebelum itu). Tren kemudian brek secara mengejut. Terus Ayuni menyuruh mak yang keluar bersama Ayuni hari tu untuk turun di stesen lain sebelum stesen destinasi sebab merasakan ada benda tak baik boleh berlaku.

Malam tadi terjadi satu peristiwa yang menggemparkan di Kuala Lumpur. Sebuah tren LRT yang bergerak dari Gombak berlanggar dengan sebuah lagi tren dari arah Kelana Jaya hingga menyebabkan 213 orang penumpang cedera. Kedua-dua tren dilaporkan bertembung kira-kira jam 8.45 malam di antara stesen Kampung Baru dan KLCC. Tak dapat bayangkan perasaan ngeri yang dilalui oleh para mangsa semasa berada dalam tren tu...

Ini bukan kali pertama LRT pernah mengalami kemalangan. Pada tahun 2008 dulu sebuah tren LRT pernah melanggar belakang tren lain dan 300 orang penumpang terperangkap dalam kedua-dua tren ketika itu.

Perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya dijangka pulih sepenuhnya dalam tempoh tiga hari, selepas semua kerja-kerja pembersihan dan pemulihan selesai.

December 19, 2019

Cari Sugar Daddy Tak Salah, Pengasas Sugarbook Pertahankan Iklan Tak Senonoh


Pengasas serta ketua pengarah eksekutif aplikasi temujanji Sugarbook, Darren Chan, 31 tahun, mengatakan keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk mengharamkan beberapa papan iklan di Bangsar dan Bukit Kiara yang mempromosikan aplikasi Sugarbook sebagai tindakan yang tidak adil, berikutan aduan yang dibuat oleh netizen tentang iklan yang dikatakan tidak senonoh itu.

Darren bersama salah seorang sugar baby yang berjaya

Sugarbook merupakan aplikasi platform temujanji yang membantu golongan sugar daddy, iaitu lelaki tua yang kaya, bertemu dengan gadis muda untuk mengisi kesunyian mereka semasa keluar out-station. Gadis muda yang mencari sugar daddy digelar sebagai sugar baby. Biasanya mereka terdiri daripada pelajar institut pengajian tinggi yang mempunyai rupa paras cantik, berusia dalam lingkungan 20-an, pandai bergaya dan mahir melayan kehendak nafsu lelaki tua di atas ranjang. Sebagai balasan gadis itu akan menerima hadiah dalam bentuk wang belanja sara hidup, bayaran yuran pengajian, pakaian, beg tangan, kereta, tempat tinggal mewah semasa belajar, malah 'kabel' untuk mendapatkan kerja.

Janji manis Sugarbook kepada gadis muda yang teringin merasa hidup mewah

Menurut Darren, dari segi undang-undang tidak salah bagi seseorang wanita mencuba pengalaman sebagai sugar baby yang dibela oleh sugar daddy. Tambahnya lagi, Sugarbook bertujuan membuka ruang kepada wanita untuk bebas memilih hubungan sulit yang serasi dengan gaya hidup mereka. Darren menegaskan bahawa sugar baby "bukan pelacur yang menjual tubuh untuk wang" dan berharap stigma masyarakat terhadap golongan sugar baby dan sugar daddy dapat diubah kepada persepsi positif.

"Aplikasi ini akan mengukuhkan kedudukan wanita dengan memberikan mereka hak untuk memilih hubungan sebagaimana yang mereka inginkan," jelas Darren.

Antara aktiviti anjuran Sugarbook khas untuk merapatkan ukhwah antara sugar daddy dan sugar baby ialah parti liar seperti ini. Tak pasti sama ada itu lelaki atau perempuan

Aplikasi Sugarbook dilancarkan pada tahun 2017 apabila Darren mendapati wujud pasaran menguntungkan di kalangan golongan lelaki tua kaya yang gatal dengan mencarikan mereka gadis muda sebagai pengiring/peneman. Graduan dari Melbourne, Australia ini percaya bahawa memang "naluri lelaki akan tertarik dengan kecantikan, maka tidak salah bagi wanita menggunakan kecantikan yang dimilikinya untuk mendapatkan kesenangan".

Dalam temubualnya dengan Daily Mail Australia pada 23 Februari 2019 lalu, Darren menerangkan kriteria yang dicari oleh sugar daddy dalam gadis yang ingin menjadi sugar baby:


"Pendek kata, lelaki sukakan wanita yang cantik, bijak, menyokong, agak liar dan buas di atas ranjang. Lelaki tak sukakan wanita yang lantang, tak jujur, penipu, pengotor dan obsesif. Tugas utama seorang sugar baby ialah menjaga rupa paras, emosi, kesihatan fizikal dan mental, serta kebersihan diri mereka. Mereka juga selalu harus sedia ada untuk sugar daddy mereka dan menghormati hubungan yang dijalinkan."

"Apa yang ingin dicari oleh sugar daddy bukan setakat hubungan intim, malah seseorang untuk dimanjakan dan disayangi," kata Darren lagi.

Akhir sekali, pesanan ringkas ini dibawa oleh blogger

February 27, 2019

Man Scissors Louis Vuitton Bag Out Of Annoyance


A Malaysian man decided to cut open an expensive Louis Vuitton bag inside the said brand's premium outlet at KLCC after he refused to put up with the attending staff's "obnoxious attitude" towards him and his friend.

A Facebook viral video depicts the man using a pair of scissors to cut open a LV bag with a caption that says: "I actually didn't realize I was being treated like a @#%@!!"

The man said to the outlet staff, "You can take this LV bag, just give me a pair of scissors."

And off he went cutting...


According to the man, he had bought a Louis Vuitton bag 3 days before and went to the store to have a name tag affixed to the bag. However the staff refused to provide service to the man. What annoyed the man was not because of being refused service, but by the way the staff gave unfavourable looks upon  him and his friend as if they were "like monkeys".

"You know what I observed? I actually didn't realize I was being treated like a @#%@!! But when my friend raised about it, it dawned upon me that he's right when it comes to teaching people about respect. We come to their stores in good terms, but they look down upon us based on what we wear."

At  that time the man was wearing a collared t-shirt, shorts and sandals into the Louis Vuitton store.

"As soon as the manager sees my face, he thinks I'm a poor shabby Malay. I said to him, 'you can't treat my friend and I like monkeys. You can take this LV bag, just give me a pair of scissors.' Then I cut open the LV bag in front of him."

Here is the viral Facebook video that has caught local netizens' attention...

🙏🏽“Hangpa nak tau apa yang sedang aku perhatikan?? Sebenaqnya aku tak sedaq pun, yang aku ni sedang di layani macam @#%@...
Posted by Ismail Ariffin Lepat on Monday, February 25, 2019

Interestingly, the man is seen in the video slinging what seems like a limited edition Louis Vuitton X Takashi Murakami Monogramouflage (Keepall Takashi Murakami Bandouliere) duffle bag - the last time I checked it was sold for $13,000.00 at Tradesy; that is equivalent to more than RM50,000!


It is possible that the high fashion premium outlet staff has less knowledge about Louis Vuitton bags and with whom he is dealing with.

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU