Skip to main content

Posts

Showing posts with the label RESIPI

Resipi Puding Buih

Puding buih merupakan manisan pencuci mulut yang sedap dimakan dengan kuah susu atau custard. Puding buih juga berkhasiat kerana mengandungi protein tinggi memandangkan ramuan utamanya ialah telur. Puding buih dinamakan sedemikian kerana teksturnya yang berbuih. Berikut ialah resipi membuat puding buih: Puding   1 bungkus agar-agar tali 1 helai daun pandan 1.8 liter air 5 biji putih telur 2 biji kuning telur 9 sudu besar gula 1 sudu teh esen vanila Pewarna makanan (mengikut citarasa sendiri atau apa saja warna yang ada, nak letak sirap saja pun boleh tapi kena ubahsuai sikit sukatan gula) *Kepingan buah-buahan seperti longan, laici dan sebagainya. Namun tak ada pun tak apa, tak perlu pun melainkan anda rasa nak jadi ekstra sikit... Kuah/sos puding 1 tin susu cair 250 ml air 1 sudu besar serbuk custard 8 sudu besar gula 3 biji kuning telur I sudu teh esen vanila Cara memasak puding: Masukkan air ke dalam periuk bersama agar-agar dan p

Resipi Oden Original

Ingat tak post Ayuni yang lalu tentang pengembaraan Ayuni mencari oden hingga ke Family Mart semata-mata kerana telah bermain permainan Oden Cart? Inilah post tu: PENGEMBARAAN MENCARI ODEN . Walaupun dapat makan oden yang dah siap dijual di Family Mart, namun Ayuni masih berasa tak puas hati kerana rupa oden dia nampak tak sama macam oden dalam permainan yang Ayuni main tu. Kenapa oden dalam permainan tu nampak lebih sedap? Jadi Ayuni cuba belajar sendiri cara membuat oden dengan bertanyakan rakan yang berbangsa Jepun. Banyak rupanya ramuan dalam oden original yang kita jarang ketahui.  Kenapa oden dalam game ni nampak macam lebih sedap daripada oden Family Mart? Tengok tu... oden dia ada udang galah lagi! Hari ini Ayuni hendak berkongsi resipi membuat oden original ikut cara tradisional Jepun. Bahan-bahan yang Ayuni akan tunjuk nanti pun bahan ramuan oden asli, dan ia memang nampak jauh berbeza daripada apa yang dijual di Family Mart. Sebelum tu jom kita kenali dul