Skip to main content

Posts

Showing posts with the label BLOG

Huru Hara Hari Raya

Siapa sangka tarikh Aidilfitri bagi tahun 2022 dalam kalendar kuda tu dah terlari daripada kiraan baru falak. Setelah dipertikaikan oleh golongan netizen di Malaysia selama beberapa hari, kini tibalah masanya tarikh Hari Raya Aidilfitri bagi tahun 2022 (1443 Hijrah) diumumkan jatuh pada hari Isnin 2 Mei 2022. Maka kelam-kabutlah warga negara pada malam ini sebab esoh dah raya... Ada yang baru nak balik kampung. Ada yang baru nak menggosok baju raya. Ada yang tak sempat pun nak beli baju raya. Yang masih tersangkut dalam jem dalam perjalanan balik kampung pun ada, lagi kesian. Tapi ini barulah debaran raya kan? Penat tapi seronok. Yang penting 1 Syawal disambut dengan penuh kegembiraan... terutama sekali setelah 2 tahun kita tidak menyambut raya dengan meriah bersama keluarga disebabkan pandemik sejak tahun 2020. Boleh dikatakan bahawa Syawal pada tahun ini membawa seribu satu makna. Al-Fatihah juga kepada mereka yang telah pergi meninggalkan kita di waktu pandemik lalu. Selamat Hari Ra

Hong Kong Sabotaj Blog Aku!

Sejak beberapa bulan ni perasan duit dalam Adsense dah lama tak naik. Tiba-tiba terhenti takat RM47 je. Dulu laju je naik mencanak-canak. Bila tengok paparan blog, iklan Adsense hilang. Jenuh cek coding, bersihkan cache dan cookies, unblock Javascript, perbaharui ads.txt untuk munculkan balik iklan... semuanya tak jalan. Paling pelik, statistik memaparkan trafik yang tiba-tiba dibanjiri oleh views dari Hong Kong... malah berkali-kali ganda lebih ramai daripada trafik Malaysia! Dari mana datangnya viewers ini? Apa yang mereka cari dalam blog picisan Ayuni ini? Bagai Yakjud dan Makjud menuruni gunung-gunung hingga memenuhi bumi, tiba-tiba trafik blog ini dipenuhi views dari Hong Kong tanpa sebab munasabah Hari ini cuba troubleshoot Adsense sekali lagi. Keluar pula notifikasi ini dari Google. Katanya blog yunfila.com mempunyai invalid traffic (trafik haram), jadi iklan Adsense telah disekat sehingga pemberitahuan seterusnya. Terkilan pula rasa sebab pendapatan sampingan dari blogging tela

The Most Terrifying Mask For Halloween 2021

Saw this Coronavirus mask being sold on Shopee just now. Of course... what could be more terrifying than the Corona in this century? Perfect for this year's Halloween. I still prefer the Plague Doctor mask over this one though.

Jangan Kedekut Dengan Kucing

Kadang-kadang Allah hantar seekor kucing untuk menjadi guru dan menguji kita supaya kita muhasabah. Jika seekor kucing datang meminta makanan, tapi kita halau dia, itu tanda kita kedekut dengan rezeki yang Allah beri pada kita. Kadang-kadang kucing bawa lari seekor ikan kembong yang kita beli di pasar. Anggaplah itu rezeki untuk kucing tu. Tak payahlah kejar kucing tu keliling kampung! Dia bukan ambil semua, seekor saja. Lainlah kalau kucing tu bawa lari peti sejuk. Selalulah kita beri makan pada binatang. Setiap makanan kita beri makan binatang itu dikira sedekah.

Abalones And The Story Of White Painted Woman

I found half shell abalones on sale at the nearby hypermarket. They look big. Each shell is sold at RM2.88. I bought a few shells to try out and later realized that I don't know anything about cooking abalones. All this while I have only seen abalones in cans. Let's not talk about what these abalones actually resemble... Speaking of abalones, I remember an old Apache tale about the abalone shell. It was said that in the old days, the first woman in the world (who was known as White Painted Woman) had survived a great flood in the shell of an abalone. She married the Sun and the Rain, and gave birth to two sons that destroy monsters to make the earth inhabitable for mankind. White Painted Woman then wandered to east until at the end of her life, she found her younger self. They merged and White Painted Woman was born anew. Thus repeatedly, she is born again and again, from generation to generation. An artist's visualization of White Painted Woman

Capitalism Kills The Cat

My cats have been starving since the J&T Express strike commotion this past few days. I feel sorry for the seller whom I always buy cat food online from. The seller never fails to ship out fast and delivery usually takes within one to two days. However, something happened within J&T Express' postal service administration - the top management started to impose new working conditions on their own courier staff until the staff decided that they had enough and began launching a strike.  Someone took a photo of an abandoned J&T Express' parcel storage hub in Selangor, which shows piles of undelivered stuff in the premise. People started complaining of non-deliveries. The chain management system has become stuck. For the first time I receive the status "Redelivery attempt as soon as possible" from J&T's delivery tracking system for five times in a row within one week. But I don't blame the courier staff for the strike. With a ridiculous new policy th

FaceApp Is Haram, So I Use It On Non-Living Subjects

FaceApp is a photo-editing application developed in Russia and was launched three years ago (2017). Its aging and gender-swapping features became a trend on social media, with thousands sharing photos of themselves appearing geriatric or as the opposite gender. Perhaps this is due to being bored amidst the Coronavirus lockdown.  The FaceApp tempts users to see what they look like in a different style, age and gender Recently, the Federal Territories Mufti office has issued a fatwa (Islamic legal injunction) prohibiting Muslims from using FaceApp. In a statement posted on its website, the Mufti office said altering a photo of one's face using FaceApp and sharing it is prohibited as it is "akin to encouraging the tendency of changing God’s creation even though it is not done through physical means". This explanation seems to be in line with a statement by Sheikh Muhammad Iqbal Nadvi of the Calgary Mosque in Canada, who said, “Changing one’s sex is a kin

Bosan Duduk Di Rumah Kerana Covid, Lelaki Ini Buat Sesi Karaoke Atas Balkoni Dengan Jiran

Kini masuk 5 hari perintah kawalan pergerakan berkuatkuasa di Malaysia. Apakah yang anda lakukan untuk menghilangkan rasa bosan di sepanjang perintah kawalan ini? Bagi seorang lelaki ini, dia telah mengadakan sesi karaoke di balkoni apartmen tempat tinggalnya, dan tidak lama kemudian nyanyiannya diikuti oleh jiran-jiran lain yang tinggal di apartmen sama. Salah seorang jiran di apartmen tersebut, Shauna Joan, telah merakam aksi ceria lelaki berkenaan menyanyi lagu 'Saya Anak Malaysia' bersama penghuni-penghuni apartmen yang lain. Video rakaman tersebut boleh dilihat di link ini: ShaunaJoan Lelaki tersebut sempat mengakhiri sesi 'konsert' dengan mengingatkan semua orang supaya #StayAtHome.

Yeos Canned Cuttlefish Product Looks Like Something Out Of A Tentacle Horror Movie And Now I Am Scared

I don't know what came over me when I purchased this can of Yeo's cuttlefish in soy sauce. Apart from the clean and fresh shelf-stocked look, the graphic on the label seemed inviting enough for me to chuck the can into my grocery basket despite it being quite pricey (it costs RM5.60 per unit). But hey, I needed something edible to add in my cup of instant ramen. As soon as I pulled the can lid open, a terrifying sight welcomed me. There, submerged in the clear liquid of light soy sauce, was the most bizarre piece of cuttlefish I have ever seen. Its soft, squishy and fleshy facade suddenly reminded me of those face huggers from the Alien franchise, ever ready to jump onto my face and suck out my eyeballs from their sockets... To eat or not to eat? Man, that looks nasty. That is one giant squid ring. Imagine how big the whole thing must be. Where the heck did they get this cuttlefish from? The Bermuda Triangle? Look at the size of those suckers. Okay,

Kereta Pun Pakai Maskara...

Macam-macam fesyen hiasan kereta zaman sekarang ni. Sampai maskara pun nak dipakaikan dekat kereta. Eh, menawan pula tengok melentiknya bulu mata - err, lampu depan kereta-kereta ni. Kalah bulu mata kita...

Pengalaman Memalukan Makan Di Pulau Ketam Yong Tau Foo

Ayuni tak suka makan yong tau foo tetapi entah macam mana hari ini terlangkah pula ke kedai makan  Pulau Ketam Yong Tau Foo yang baru dibuka di Nu Sentral siang tadi. Mula-mula ingat nak beli takoyaki di situ (kalau masih ingat lagi dulu ada kedai takoyaki dan kafe Kampong Kravers sebelah KFC, berhampiran pawagam GSC di tingkat 5). Tengok-tengok kedai takoyaki dan Kampong Kravers dah tak ada dan digantikan dengan Pulau Ketam Yong Tau Foo . Mama yang merupakan peminat yong tau foo terus kata dia nak cuba makan di situ. Tambahan lagi dia tertarik dengan konsep kedai yong tau foo yang baru tu jadi dia ingin tahu cara servis makanan mereka. Ayuni pun bagi Mama pilih set yang dia mahu sambil Ayuni bayarkan untuk dia di kaunter. Kedai ni amalkan konsep layan diri tetapi makanan akan dihantar oleh staf ke meja kita. Mama pilih set yang ada 3 keping yong tau foo campur chee cheong fun dengan kuah sos pekat. Mula-mula Ayuni tengok saja Mama makan sendirian. Tapi nampak menarik pula warna co