December 19, 2019

Cari Sugar Daddy Tak Salah, Pengasas Sugarbook Pertahankan Iklan Tak Senonoh


Pengasas serta ketua pengarah eksekutif aplikasi temujanji Sugarbook, Darren Chan, 31 tahun, mengatakan keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk mengharamkan beberapa papan iklan di Bangsar dan Bukit Kiara yang mempromosikan aplikasi Sugarbook sebagai tindakan yang tidak adil, berikutan aduan yang dibuat oleh netizen tentang iklan yang dikatakan tidak senonoh itu.

Darren bersama salah seorang sugar baby yang berjaya

Sugarbook merupakan aplikasi platform temujanji yang membantu golongan sugar daddy, iaitu lelaki tua yang kaya, bertemu dengan gadis muda untuk mengisi kesunyian mereka semasa keluar out-station. Gadis muda yang mencari sugar daddy digelar sebagai sugar baby. Biasanya mereka terdiri daripada pelajar institut pengajian tinggi yang mempunyai rupa paras cantik, berusia dalam lingkungan 20-an, pandai bergaya dan mahir melayan kehendak nafsu lelaki tua di atas ranjang. Sebagai balasan gadis itu akan menerima hadiah dalam bentuk wang belanja sara hidup, bayaran yuran pengajian, pakaian, beg tangan, kereta, tempat tinggal mewah semasa belajar, malah 'kabel' untuk mendapatkan kerja.

Janji manis Sugarbook kepada gadis muda yang teringin merasa hidup mewah

Menurut Darren, dari segi undang-undang tidak salah bagi seseorang wanita mencuba pengalaman sebagai sugar baby yang dibela oleh sugar daddy. Tambahnya lagi, Sugarbook bertujuan membuka ruang kepada wanita untuk bebas memilih hubungan sulit yang serasi dengan gaya hidup mereka. Darren menegaskan bahawa sugar baby "bukan pelacur yang menjual tubuh untuk wang" dan berharap stigma masyarakat terhadap golongan sugar baby dan sugar daddy dapat diubah kepada persepsi positif.

"Aplikasi ini akan mengukuhkan kedudukan wanita dengan memberikan mereka hak untuk memilih hubungan sebagaimana yang mereka inginkan," jelas Darren.

Antara aktiviti anjuran Sugarbook khas untuk merapatkan ukhwah antara sugar daddy dan sugar baby ialah parti liar seperti ini. Tak pasti sama ada itu lelaki atau perempuan

Aplikasi Sugarbook dilancarkan pada tahun 2017 apabila Darren mendapati wujud pasaran menguntungkan di kalangan golongan lelaki tua kaya yang gatal dengan mencarikan mereka gadis muda sebagai pengiring/peneman. Graduan dari Melbourne, Australia ini percaya bahawa memang "naluri lelaki akan tertarik dengan kecantikan, maka tidak salah bagi wanita menggunakan kecantikan yang dimilikinya untuk mendapatkan kesenangan".

Dalam temubualnya dengan Daily Mail Australia pada 23 Februari 2019 lalu, Darren menerangkan kriteria yang dicari oleh sugar daddy dalam gadis yang ingin menjadi sugar baby:


"Pendek kata, lelaki sukakan wanita yang cantik, bijak, menyokong, agak liar dan buas di atas ranjang. Lelaki tak sukakan wanita yang lantang, tak jujur, penipu, pengotor dan obsesif. Tugas utama seorang sugar baby ialah menjaga rupa paras, emosi, kesihatan fizikal dan mental, serta kebersihan diri mereka. Mereka juga selalu harus sedia ada untuk sugar daddy mereka dan menghormati hubungan yang dijalinkan."

"Apa yang ingin dicari oleh sugar daddy bukan setakat hubungan intim, malah seseorang untuk dimanjakan dan disayangi," kata Darren lagi.

Akhir sekali, pesanan ringkas ini dibawa oleh blogger

December 6, 2019

Luckin Kopi Dan Pau Petai


Pada suatu hari penulis bersama sepupu telah tersesat di Kuala Lumpur walaupun kami berdua orang Kuala Lumpur. Dah 15 tahun kami tak berjalan di kawasan sekitar Pasar Seni sejak meninggalkan kerja lama di ibu kota. Alangkah terkejutnya kami apabila mendapati stesen LRT Pasar Seni dah besar berbanding dahulu. Nak berjalan kaki pun dah senang sekarang sebab lorong jalan kakinya dah lebar serta tak berlubang macam dulu. Jalan punya jalan dalam 3-5 minit terserempak dengan sebuah kopitiam 2 tingkat diberi nama Luckin Kopi di Jalan Panggong.

Luckin Kopi di Jalan Panggong

Intai dalam kedai tengok ramainya orang. Staf Luckin Kopi muncul lalu meminta kami ambil nombor giliran untuk mendapatkan meja. Macam klinik pula. Sambil menunggu sambil mengunyah maruku yang disediakan di luar. Lupa nak tanya maruku tu kena bayar ke tak. Memandangkan penulis dan sepupu dah lapar serta memiliki selera makan yang besar, kami pun cubalah beberapa menu popular di Luckin Kopi ni. Adalah dalam 20 jenis hidangan kami cuba. Sebab inilah kami berdua masih bujang.

Lihatlah kerakusan kami.

Harga menu di sini memang berbaloi dengan saiz portion dan kesedapan dia. Di samping minuman Luckin Kopi Kaw Cincau, Teh Tarik Cincau, Luckin Kopi Kaw Peng dan Luckin Cham Peng, pilihan hidangan pun agak unik sebab berkonsepkan masakan fusion iaitu menggabungkan rasa Timur dan Barat. Contohnya macam senarai menu popular Luckin Kopi di bawah...

Ini Pasta Petai. Nampak tak sambal petai dia tu... fuhh!!!

Salted Egg Chicken Rice yang lemak berkrim

Chee Cheong Fun

Sudah tentu ini ialah nasi lemak

Hainanese Chicken Chop

Entah apa nama mee goreng ni, lupa pula dah

Siapa kata roti bakar boleh dimakan masa sarapan pagi saja?

Rojak Luckin Kopi. Malangnya penulis tak suka makan rojak, jadi tak tahu bagaimana rasanya. Ini rojak daripada pinggan sepupu penulis.

Sedap oh makan masakan panas-panas. Depan ni Hot & Sour Soup. Belakang tu pula Cheesy Chicken & Fries. Dia punya amaun cheese tu melampaui batasan.

Kalau nak tahu menu apa lagi yang ada di Luckin Kopi beserta harga setiap hidangan sila klik link ni: Luckin Kopi Full Menu

Tiba-tiba sepupu berkata, "Eh, kedai Luckin Kopi ni status dia halal ke?"

Dah melantak satu pinggan salted egg chicken baru dia nak tanya. Penulis pun pergi jalankan misi menyiasat dapur Luckin Kopi yang terletak di tingkat bawah kedai. Mula-mula ingatkan dapurnya terletak betul-betul di bawah tangga ruang depan tu. Rupa-rupanya bangunan dia bersambung dengan satu lagi blok bangunan di belakang. Dekat tengah-tengah laluan nak pergi ke bangunan satu lagi tu ada lanskap taman ringkas yang menarik untuk pengunjung berhenti dan ambil selfie.

Turun ke bawah cari dapur. Eh, mana dapurnya?

Rupa-rupanya ada laluan ke arah dapur dalam bangunan sebelah di sini

Ada taman mini di sini. Bolehlah ambil selfie kejap.

Sempat pula itik ni dating berdua-duaan di taman

Puas hati juga dapat melihat sendiri keadaan dapur Luckin Kopi ni. Walaupun tidak mempunyai sijil halal namun kedai ini jelas sekali mesra pelanggan Muslim kerana tidak menghidangkan makanan berasaskan khinzir dan minuman beralkohol. Ruang dapur dia terbuka dan pengunjung dapat melihat makanan serta yang minuman yang disediakan di atas kaunter. Kelihatan ramai staf bertungkus-lumus menyediakan masakan dalam kadar segera disebabkan ramai pelanggan yang datang pada hari itu. Nampak kebersihan dapur dia pun terjaga.

Okey, dah jumpa dapur. Misi selesai.

Dah balik ke meja, sambung makan pau petai pula. Sebenarnya bukan dalam pau tu ada petai, tapi ia dicicah dengan sambal petai. Pau atau mantou Luckin Kopi ini merupakan juadah kegemaran penulis sebab ia teramat lembut dan gebu, seolah-olah menggigit seekor arnab putih tak bersalah dan comel yang diperbuat daripada marshmallow. Sangat bahagia. Ya, begitulah perasaan penulis apabila menjamah pau ini. 

Antara pau paling sedap di alam semesta

Kalau singgah di KL dan nak cuba menu Luckin Kopi bolehlah pergi ke lokasi ni:

No 14, Jalan Panggong, 
Pusat Bandaraya, 
50000 Wilayah Persekutuan, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Kedai Luckin Kopi ni mesra pelangggan Muslim, jadi kalau ada pembaca non-Muslim ingin membawa rakan Muslim keluar makan memang sesuai pergi ke Luckin Kopi. Nak letak kereta pun senang sebab ada tempat parkir kereta berbayar betul-betul di hadapan kedai Luckin Kopi. Untuk membuat sebarang tempahan bagi mengadakan majlis atau sebagainya boleh hubungi Luckin Kopi melalui talian berikut:

Tel: 016-397 6898
Facebook: luckinkopi
Instagram: @luckinkopi

Kalau lalu depan Balai Polis Tun HS Lee boleh nampak Luckin Kopi di seberang jalan. Luckin Kopi buka setiap hari kecuali Jumaat dari jam 7 am pagi hingga 9 pm malam. Jadi Luckin Kopi sentiasa ada pilihan makanan untuk hidangan sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam.

*Review ini tidak dibayar oleh pemilik Luckin Kopi sehingga sekarang, mungkin beliau dan PR sudah terlupa tentang pembayaran. 

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU