June 24, 2019

Adam Weishaupt: Bapa Pengasas Illuminati


Illuminati dalam entri blog ini merujuk kepada gerakan yang ditubuhkan pada 1 Mei 1776. Nama Illuminati diambil sempena perkataan Latin 'illuminatus' yag bermaksud "pencerahan". Gerakan tersebut berasal dari Bavaria dan diasaskan oleh Adam Weishaupt. Sekiranya Adam Weishaupt masih hidup di zaman sekarang, dia pasti akan berasa terkejut apabila mengetahui idea-idea miliknya bercambah menjadi teori konspirasi global serta memberi inspirasi kepada kebanyakan penerbitan novel dan filem di seluruh dunia sepanjang dua abad ini.

Asal-Usul Adam Weishaupt, Bapa Pengasas Illuminati

Bagaimana seorang pensyarah undang-undang dari Bavaria di kurun ke-18 menjadi pengasas kepada sebuah pertubuhan rahsia yang paling berbahaya di dalam dunia? Sebenarnya pertubuhan Illuminati tidak akan meluas dengan jayanya tanpa kewujudan campur tangan dari kumpulan rahsia lain yang berpengaruh kuat pada masa itu, iaitu Freemason.

Potret Adam Weishaupt

Johann Adam Weishaupt berketurunan Yahudi yang telah memeluk agama Krisitian. Dia lahir di bandar Ingolstadt yang terletak di Bavaria pada tahun 1748 dan merupakan anak yatim piatu. Bapa saudara Adam mengambil alih tanggungjawab membesarkan Adam. Dia menghantar Adam ke sekolah Katolik bagi memastikan Adam menerima pendidikan yang baik. Setelah menamatkan pengajian, Adam bekerja sebagai pensyarah dalam bidang pengkhususan undang-undang semulajadi dan hukum kanun di Universiti Ingolstadt. Seperti kebanyakan orang dewasa, dia kemudiannya berkahwin dan mempunyai keluarga. 

Sejak kecil lagi Adam memiliki minda yang tidak pernah putus berfikir, dan hobi utamanya ialah membaca buku. Antara buku yang Adam gemar baca termasuk penulisan ahli falsafah zaman Pencerahan Perancis dalam koleksi perpustakaan peribadi milik bapa saudarnya. Adam pernah berangan untuk menubuhkan organisasi rahsia seperti gerakan Freemason yang sedang menular ke serata Eropah pada ketika itu. 

Logo Freemason. Simbol jangka lukis dan pembaris sesiku melambangkan  Huruf G mewakili 'The Great Architect of the Universe' (GAOTU) yang bermakna Arkitek Agung Sekalian Alam. Huruf ini juga mengingatkan kepada ahli bahawa setiap perbuatan disaksikan oleh Arkitek Agung Sekalian Alam. Ada kebarangkalian ia merujuk kepada Tuhan (God) kerana kepercayaan kepada Tuhan merupakan syarat utama untuk menjadi ahli Freemason. Oleh itu, tiada atheis yang menjadi ahli Freemason.

Adam bercadang untuk menyertai Freemason kerana tertarik dengan gerakan tersebut yang menyokong serta menggalakkan individu pemikiran liberal ("freethinker"). Pada zaman itu kebanyakan negara di Eropah termasuk Bavaria masih mengamalkan sistem politik konservatif yang berteraskan keagamaan. Adam tidak menolak agama, namun dia merasakan ajaran agama sudah tidak relevan lagi untuk diterapkan dalam corak pemerintahan moden. Oleh itu, Adam berusaha untuk mengubah politik Bavaria ke arah bentuk sekular dengan menubuhkan Illuminati yang pada awalnya dianggotai oleh pelajar-pelajarnya sendiri dari universiti. Di hujung tahun 1784, Illuminati mempunyai seramai 3,000 orang pengikut dengan penyertaan baru dari kalangan bangsawan, ahli politik, golongan intelek, doktor, peguam, ahli perundangan, dan penulis.

Hanya golongan bangsawan dari keluarga pemerintah atau golongan profesional seperti ahli politik, golongan intelek, doktor, peguam, ahli perundangan, agamawan, serta penulis dan pemengaruh media yang memenuhi kriteria organisasi rahsia akan terpilih menyertai Illuminati. Inilah gunanya ada kabel.

Kelahiran Awal Illuminati

Matlamat utama pertubuhan Illuminati ialah untuk menghapuskan kepercayaan khurafat, menghentikan aktiviti-aktiviti seperti penyembunyian rahsia oleh kerajaan, pengaruh agama ke atas kehidupan awam, dan penyalahgunaan kuasa kerajaan. Penghapusan perkara-perkara ini dipercayai akan melahirkan dunia baru yang lebih adil, telus, aman dan teratur - New World Order.

Jurnal pembentukan dan protokol Illuminati tulisan Adam Weishaupt

Dianggotai oleh 5 orang lelaki yang berasal daripada latarbelakang keluarga paling berpengaruh dalam masyarakat, Illuminati dilahirkan pada malam 1 Mei 1776 di bawah sinaran nyala api obor. Antara anggota Illuminati termasuk Baron Von Knigge yang merupakan bekas ahli Freemason dan dia banyak membantu Adam mengembangkan sayap Illuminati hingga ke Bavaria. Knigge juga memperkenalkan ritual yang dipelajarinya semasa berada dengan Freemason kepada Illuminati untuk diterapkan. 

Dokumen oleh Adam Weishaupt yang memasukkan imej burung hantu sebagai haiwan simbol Illuminati. Burung hantu melambangkan semangat pelindung yang bijaksana. Ia juga merupakan burung peliharaan yang selalu mengiringi Minerva, Dewi Kebijaksanaan dan Peperangan dalam mitos Yunani, di samping dua burung gagaknya Fobos dan Deimos. Dalam tangga pangkat keahlian Illuminati, pangkat kedua tinggi dikenali sebagai Minerval.

Malangnya tidak lama kemudian Adam dan Knigge kerap berbalah tentang hala tuju Illuminati dan akhirnya Knigge bersama pengikut-pengikutnya meninggalkan pertubuhan rahsia tersebut. Mereka dipercayai membuka beberapa pertubuhan rahsia lain yang memiliki unsur Masonic. Pada masa yang sama Perancis sedang menghadapi krisis revolusi rakyat yang telah mengorbankan nyawa ramai golongan bangsawan dan pemerintah, dan kerajaan Bavaria sedang berjaga-jaga untuk menghindari krisis yang sama daripada berlaku. Kebimbangan Bavaria membuka peluang kepada salah seorang pengikut Knigge, Joseph Utzschneider, untuk memfitnah Adam dan Illuminati.

Joseph menulis surat terbuka kepada Permaisuri Bavaria dengan alasan ingin membongkar kegiatan subversif di kalangan pertubuhan rahsia dan kongsi gelap yang berpotensi membahayakan sistem kerajaan Bavaria. Joseph mereka-reka cerita dengan mengatakan pengikut Illuminati menghalalkan perbuatan membunuh diri dan meracuni musuh, serta mereka memperlekehkan agama. Joseph menambah bahawa pengasas Illuminati iaitu Adam pernah dilihat bertemu dengan ketua revolusi Perancis, Maximilien Robespierre dan dipercayai memainkan peranan dalam krisis Revolusi Perancis, oleh itu tidak mustahil Illuminati juga sedang berkomplot untuk menggulingkan kerajaan Bavaria.

Sehingga hari ini Illuminati sering dituduh oleh peminat teori konspirasi sebagai dalang kepada segala kacau bilau yang berlaku dialam dunia walaupun tiada bukti.

Berdasarkan surat Joseph dan siasatan selanjutnya oleh pihak berkuasa, kerajaan Bavaria mengharamkan Illuminati serta menjatuhkan hukuman mati kepada sesiapa yang menyertai pertubuhan tersebut. Adam dipecat daripada Universiti Ingolstadt lalu dijatuhkan hukuman buang daerah. Dia berhijrah ke Saxony dan mengambil alih tugas baru sebagai pensyarah falsafah di Universiti Gottingen. Para pengikut Adam pula ramai yang berhijrah ke Perancis dan bercadang hendak meneruskan ideologi Illuminati di sana. Berakhirlah kisah Illuminati yang asalnya di Bavaria.

Illuminati telah lama dibubarkan namun legasinya masih berterusan

Walaupun Illuminati dipercayai telah dibasmi oleh kerajaan Bavaria, namun banyak peristiwa dunia yang berlaku seterusnya meletakkan Illuminati sebagai dalangnya. Sehingga ke hari ini ramai menuding jari ke arah Illuminati apabila merujuk kepada teori konspirasi seperti pembunuhan John F. Kennedy. Realitinya masih banyak pertubuhan rahsia yang kekal wujud selepas pembubaran Illuminati milik Weishaupt dan sudah tentu antara kumpulan rahsia yang masih berpengaruh hingga ke hari ini ialah Freemason (dengan anggaran 6 juta pengikut dari seluruh dunia setakat tahun ini).

Persidangan ritual gerakan Freemason di United Grand Lodge, England

Jika diteliti kronologi penubuhan Illuminati dari sejarah awal penubuhannya sehingga ke zaman sekarang, nyata ia sekadar boneka dan adakalanya dijadikan kambing hitam oleh Freemason. Ini bermakna Freemason merupakan kumpulan rahsia yang jauh lebih berpengaruh daripada Illuminati!

Kewujudan Gerakan Illuminati Di Malaysia

Di Malaysia gerakan Illuminati bergerak di bawah nama Freemason walaupun ada ahli anggota yang mengatakan Freemason tidak memfokuskan pada agenda politik seperti Illuminati. Ada banyak bangunan yang mempunyai kaitan dengan Illuminati di Malaysia. Antaranya, “Masonic Hall” di Jalan OUG Bukit Jalil, Kuala Lumpur, “Masonic Lodge” di Jalan Brown (Pulau Pinang), “Masonic Lodge” Kedah, “Masonic Hall” di Kuala Krai (Kelantan), “Masonic Lodge” di Jalan Sultan Azlan Shah, Ipoh (Perak), “Masonic Hall” di Jalan Junid, Muar (Johor) dan “Masonic Hall” di Kuching (Sarawak).

Masonic Lodge Kedah

Di Malaysia, kumpulan ini banyak dianggotai ahli perniagaan, orang politik dan orang agama. Untuk menjadi ahli kumpulan itu hanya melalui jemputan. Maknanya, mereka dipilih dan bukannya boleh memohon dengan mengisi borang.

Freemason di Pulau Pinang, Malaysia

June 21, 2019

Tengok Filem: Good Omens (2019)


Antara kesemua drama BBC yang Ayuni pernah tonton dan ikuti, Good Omens merupakan satu-satunya drama bersiri yang Ayuni paling sukai dan jatuh cinta sehingga kini. Mana tak jatuh cinta, drama ini merupakan adaptasi novel berjudul sama yang ditulis oleh dua penulis Inggeris kegemaran Ayuni iaitu Neil Gaiman dan mendiang Terry Pratchett. 

Tambahan lagi Good Omens menampilkan gandingan pelakon British terkenal David Tennant (Doctor Who) dan Michael Sheen (Tron: Legacy). Satu lagi bonus ialah setiap episod dalam drama ini memainkan lagu-lagu kumpulan Queen yang juga merupakan kumpulan rock kegemaran Ayuni... memang gabungan yang sangat-sangat hebat!

Comel sangat dua-dua orang ni.

Tetapi paling tak boleh move on tentang drama pengembaraan komedi ini ialah hubungan akrab antara watak syaitan dan malaikat yang cuba menghentikan dunia daripada kiamat di sepanjang jalan cerita ni... David Tennant dan Michael Sheen memang pasangan pelakon yang sangat serasi dan setiap babak yang ada mereka berdua nampak comel sangat-sangat. Sampai dah berkali-kali Ayuni ulang tengok kesemua 6 episod drama ni sebab tak puas tengok babak-babak yang mengandungi interaksi lucu antara mereka berdua.

Sahabat yang baik akan menaiki kereta yang dipandu anda walaupun dia tahu anda memandu macam syaitan.

Good Omens mengisahkan tentang si syaitan Crowley (David Tennant) dan si malaikat Aziraphale (Michael Sheen) yang telah berada di Bumi selama 6000 tahun untuk menjalankan tugas mereka - Crowley ditugaskan untuk menghasut manusia manakala Aziraphale kerjanya menggerakkan mana-mana takdir yang telah ditentukan oleh Tuhan ke atas manusia. Demi memudahkan kerja mereka, Crowley dan Aziraphale bekerjasama untuk saling membahagikan kerja di Bumi tanpa pengetahuan orang-orang atasan mereka di Syurga dan Neraka. Bak kata Crowley, tiada sesiapa di bahagian atasan akan semak cara mereka asalkan segala hasil kertas kerja lengkap dihantar.

Sahabat yang baik akan benarkan anda berteduh daripada hujan di bawah sayapnya.

Pada suatu malam Crowley ditugaskan oleh Iblis untuk menghantar seorang bayi ke sebuah hospital biara untuk ditukarkan dengan anak seorang duta dari Amerika Syarikat. Bayi tersebut merupakan Dajjal yang akan membawa dunia ke akhir zaman. 

Disebabkan sudah selesa dengan kehidupan di Bumi dan tidak ingin dunia lenyap, Crowley cuba meyakinkan Aziraphale berpakat dengan dia untuk menghalang kiamat melalui satu rancangan rahsia. Dalam rancangan ini Crowley dan Aziraphale akan saling berebut menarik Dajjal ke arah kebaikan serta kejahatan agar dia membesar sebagai manusia yang normal. 

Jom halang kiamat sama-sama, kata Crowley kepada Aziraphale sebelum mereka jadi mabuk.

Setelah 11 tahun berlalu dan tinggal 6 hari sebelum dunia kiamat, Crowley dan Aziraphale baru tersedar bahawa anak duta Amerika yang mereka awasi selama ini bukanlah Dajjal sebenarnya. Rupa-rupanya biarawati yang menguruskan pertukaran di sana tersilap tukar bayi lalu menyerahkan Dajjal sebenar kepada sepasang suami isteri Inggeris biasa. Episod berikutnya mengisahkan Crowley dan Aziraphale mengejar masa untuk mencari budak yang merupakan Dajjal sebenar demi menghalang peperangan daripada tercetus antara Syurga dan Neraka. 

Sambil merancang untuk menghalang kiamat sambil berpakat menikmati aiskrim yang padan dengan warna rambut masing-masing.

Di sepanjang pengembaraan Crowley dan Aziraphale, mereka dibantu dan disaingi oleh beberapa manusia lain seperti Sergeant Shadwell si pemburu ahli sihir, jiran Sergeant Shadwell iaitu Madam Tracy, Anathema Device seorang gadis ahli sihir dari Amerika, Newton Pulsifer seorang pemuda yang ingin menjadi jurutera komputer tetapi selalu merosakkan mana-mana komputer yang disentuhnya, serta sekumpulan kanak-kanak yang diketuai oleh seorang budak lelaki bernama Adam Young.

 Anathema Device dan Newton Pulsifer antara manusia yang juga sedang mencari Dajjal selain Crowley dan Aziraphale.

Sesiapa yang tengok cerita ni pasti tertawan dengan pemandangan klasik kota London dan kawasan kampung Inggeris Tadfield di England yang menjadi lokasi utama jalan cerita. Di samping itu watak Crowley dan Aziraphale sangat hidup dan memang tak menghampakan bagi sesiapa yang pernah baca novel Good Omens. Crowley nampak bergaya dengan cermin mata hitamnya yang dipakai tak kira siang atau malam, seronok pula tengok fesyen rambut merahnya yang berubah-ubah ikut zaman. Crowley ni nampak saja muka macam jahat tetapi sebenarnya hatinya ada taman, terutama sekali apa-apa yang berkaitan tentang persahabatannya dengan Aziraphale.

Sahabat yang baik akan menemani anda menonton pementasan Shakespeare walaupun ianya membosankan (di manakah Ayuni boleh mencari sahabat sebegini?)

Si Aziraphale pula nampak innocent dan comel macam kanak-kanak riang. Hobinya suka makan dan mengumpul buku. Disebabkan dia gemar sangat dengan buku, Aziraphale membuka sebuah kedai buku antik di kota London. Paling suka tengok mata Aziraphale yang cantik tu berkilau atau menjeling malu-malu kucing ke arah Crowley apabila Crowley buat sesuatu yang menggembirakan hatinya.

Sahabat yang baik akan menggunakan kuasa ghaibnya untuk mendapatkan tempat makan tengahari berdua di Hotel Ritz tanpa sesiapa perlu mengeluarkan belanja.

Segala tentang drama ini amat sempurna kecuali tiga perkara: 

1) suara watak Death yang dimainkan oleh Brian Cox tak memberi kesan mendalam seperti mendiang Christopher Lee pernah buat untuk Death dalam siri animasi Discworld (juga adaptasi dari novel Terry Pratchett); 
2) ada adegan yang tak sesuai untuk tontonan umum dalam satu episod dan rasanya ini idea Neil Gaiman yang memang dikenali suka meletak elemen 18SX dalam kebanyakan novelnya seperti Amerian Gods dan Stardust; dan 
3) walaupun Benedit Cumberbatch (Doctor Strange) seorang pelakon yang hebat hingga menjadi terkenal di Hollywood, namun bila masuk bab lakonan alih suara dia sebagai Iblis sangatlah teruk dan tak ada emosi langsung dalam drama ini selepas filem The Grinch.

Siri Good Omens terdiri daripada 6 episod dan boleh ditonton melalui Amazon Prime Videos.

June 20, 2019

Makan Manisan Turki Umpama Menjamah Secebis Syurga


Tajuk bagi entri Ayuni kali ini bukan dari mana-mana hadith ya, tetapi cuma ekspresi Ayuni terhadap salah satu makanan yang Ayuni gemari iaitu manisan Turki. Bagi Ayuni kali pertama Ayuni jatuh cinta dengan manisan Turki apabila salah seorang pelajar Ayuni yang berbangsa Libya menghadiahkan sekotak manisan Turki khas daripada kedai membuat manisan tertua di Istanbul. Boleh baca tentang kedai tersebut di entri ini: NIKMAT MANISAN TURKISH DELIGHT

Sekali lagi Ayuni mendapat rezeki berpeluang merasa manisan Turkish Delight yang lazat apabila menerima sekotak manisan dari Manisan Turki hari ini. Laju betul posmen hantar ke rumah! Sudahlah bulan jatuh ke riba, malah dapat menjamah secebis syurga~


Inilah kotak manisan Turki yang baru sampai tu, cantikkan? Nampak eksklusif, kalau tengok isi dalam dia lagi eksklusif... memang curlassss!


Jom tengok isi dalam dia... waaahhh!!! Terus meleleh air liur di saat terpegun melihat rupa manisan-manisan Turki ini. Bentuk dan rasa manisan ini memang serupa dengan kualiti yang ditemui di Istanbul, Turki.

Dalam kotak ni ada 6 jenis rasa manisan yang berlainan dan semuanya sedap-sedap belaka:
  1. Paling atas bersalut coklat tu ada halwa dengan kacang fistiq (pistachio) dalamnya.
  2. Paling kiri berbentuk kiub kecil tu bersalut kelapa.
  3. Kiri kedua atas berwarna merah terang tu bersalut bunga roselle dan rasanya masam-manis macam strawberry.
  4. Kanan sekali berwarna merah hati tu bersalut kelopak bunga mawar, ada orang kata kalau kita makan kelopak bunga mawar nanti boleh jadi kurus. Jadi Ayuni makan ni lebih.
  5. Deretan warna hijau muda tu bersalut kacang fistiq. Sedap bila kunyah ni... rasa ummph!
  6. Bawah sekali tu mula-mula Ayuni keliru sebab ingatkan halwa bersalut biji buah naga. Rupa-rupanya biji-biji tu cip wafer coklat. Tapi apa pun memang sedap dan Ayuni paling suka perisa yang bawah tu sebab dia rangup.

Nampak tak kacang-kacang pistachio dalam halwa dia tu... puas betul makan! Tapi tak boleh makan banyak-banyak sangat sebab dia memang manis. Kena gigit sedikit demi sedikit sebagai dessert berharga seperti golongan bangsawan. Sebab itu manisan Turki ini pernah menjadi manisan popular di kalangan para bangsawan di England, sebab hobi mereka suka menjamah benda sedikit demi sedikit sampai berjam-jam lamanya.


Nikmat mana yang kamu dustakan? Ini memang tak boleh didustakanlah, manisan Turki memang betul-betul sedap. Tak percaya tengok tajuk entri atas tu.

Ada yang dah terliur juga melihat keenakan manisan Turki ini? Tak payah pergi ke Istanbul semata-mata nak cari manisan Turki ni, sekarang dah boleh buat pesanan terus dari Manisan Turki dan nanti mereka akan terus hantar sampai ke rumah. Boleh layari laman FB Manisan Turki untuk info lebih lanjut: https://web.facebook.com/byhasankuruz/

June 12, 2019

Guide To Shopping At DAISO By YunFila

With 2,800 stores in Japan and over 4,000 stores worldwide, Daiso is often called “the Japanese dollar store”. Daiso provides a wide variety of merchandise, ranging from kitchenware, foods, toiletries, and other sundries, to cosmetics, stationeries, and mechanical tools. 

How many of you like me is a sucker for those strange (and often kawaii) but surprisingly fun and useful items sold by Daiso? It can be crazy shopping at Daiso sometimes, especially when they sell every stuff - no matter what size it comes in - at the insane price of RM5.57! 

I am sure most of you who have been to Daiso before always find yourselves checking out tonnes of Daiso products after deciding to take "a quick stroll inside the store". Today I want to share some pretty neat stuff I discovered at Daiso Sunway Putra Mall which have caught my interest.


Cat scratch carpet. Good to keep your sweet little m-f busy and hope it'll stay away from turning your newly bought leather sofa into a post-war memorial.


Stick On Body Warmer Patch. If you're feeling extremely cold because you don't grow hair like Jason Momoa, then this is just for you. No llamas were harmed in the making of this product.


Egg Separator. For those who can't tell an egg yolk from an egg white, this smart silicone rubber chicken will help you solve your dilemma.


Self-adhesive Flooring Mat. Got ugly af floor in your pad? Stick one of these things on! If a trap can look good in a cheap fake wig and makeup, then your floor can achieve the same goal with this cheap fake wooden panel made of foam.


Easysealer. A good idea? You can say that again. A must have for those staying with housemates who just can't get their hands off of your potatoes chips. You can also use this to seal your friends' potty lips when they go membawang on you.

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU