March 29, 2019

Ramadhan Buffet Preview 2019: KLCC Memperkenalkan ‘Bazar Kontemporari’ Untuk Majlis Buka Puasa Korporat dan Awam


Orang ramai dijamin akan mendapat layanan dan perkhidmatan yang cemerlang serta sajian makanan bertaraf 5 bintang apabila menikmati juadah berbuka puasa di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Di samping itu, Pusat Konvensyen juga menawarkan nilai hebat untuk promosi berbuka puasa korporat yang disediakan setiap hari sepanjang Ramadan.

Menu Ramadhan Buffet 

Tahun ini menu Ramadhan Buffet di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur merangkumi pelbagai sajian tradisional dan moden yang digabungkan dengan aneka juadah yang menjadi ‘kemestian’ pada bulan Ramadan, antara lain termasuk nasi bukhara Ramadan dihidangkan dengan gulai kawah daging campur bersama kedondong, gulai kawah tulang rusuk kambing bersama ubi kentang, dan gulai kawah ayam kampung bersama pisang muda lemak manis; ayam kampung masak cencaluk; lemak asam telur itik bersama sayur munggai; tembosa dan ubi getok; udang laut dengan Raja durian; dan makanan laut panggang duan pisang ‘ala Portugis’.


Sebagai tambahan kepada pelbagai masakan klasik Ramadan, kedua-dua menu berbuka puasa untuk korporat dan orang ramai menawarkan pilihan kontemporari dan antarabangsa untuk mereka yang mencari sesuatu yang berlainan. Sajian termasuk pita kebab Arab daging cincang, teriyaki Jepun dan aneka pilihan sushi, ikan panggang Tikka, nasi ayam Hainan dan kambing bakar golek Harissa yang dihidangkan dengan sos pudina dan sos berempah.

Bazar Kontemporari Melalui Sajian Di 'Chef Action Stations'

Menurut Chef Eksekutif Pusat Konvensyen, Hisham Bin Jaafar, KLCC ingin memperkenalkan konsep ‘bazar kontemporari’ interaktif kepada pelanggan melalui 'Chef Action Stations' dengan pelbagai sajian lazat yang disediakan khusus oleh pasukan terdiri daripada 52 orang chef. Suasana santai yang telah diubah suai ke gerai-gerai makanan klasik tepi jalan ‘Chef Action Stations’ menjanjikan pengalaman yang pasti sukar dilupakan oleh orang ramai pada bulan Ramadan ini.


Harga Promosi

Korporat (100 orang ke atas) - RM128 seorang
Awam - RM150 seorang


Makan Sambil Menderma

KLCC  akan mendermakan 5% hasil kutipan daripada jamuan berbuka puasa Ramadan pada tahun ini kepada badan-badan amal yang disokongnya selaras dengan wawasannya untuk ‘Mengimarahkan Bulan Ramadan Dengan Semangat Bersedekah’.  


Kemudahan Yang Ada Dalam Pusat Konvensyen

Pusat Konvensyen ada menyediakan bilik solat khas, sejadah, selipar, tempat wuduk dan Imam untuk mengimamkan umat Islam yang ingin menunaikan solat Maghrib, Isyak dan Tarawih dengan selesa selepas berbuka puasa. 

Pusat Konvensyen juga merangkumi dua auditorium (masing-masing menyediakan 3,000 dan 500 tempat duduk), dewan pameran seluas 12,310 meter persegi termasuk khemah berasingan seluas 2,600 meter persegi, Dewan Besar yang boleh menempatkan 2,000 orang, Dewan Bankuet untuk 500 orang, Dewan Persidangan untuk 1,800 peserta dan 20 bilik mesyuarat lain, untuk menyediakan ruang seluas 22,659 meter persegi untuk pelbagai fungsi di tengah-tengah ibu kota Kuala Lumpur.


Tempahan Berbuka Puasa

Tempahan boleh dibuat pada hari biasa antara 8 hingga 31 Mei 2019. Pusat Konvensyen juga menawarkan diskaun 10% kepada orang ramai yang membuat tempahan awal sebelum 30 April 2019. Jadi, pastikan anda membuat tempahan awal untuk mengelakkan kekecewaan!

Memandangkan tempat duduk untuk orang ramai terhad dan tempahan perlu dibuat untuk majlis korporat, sila hubungi +603 2333 2866 untuk pertanyaan umum dan +603 2333 2877 untuk tempahan korporat. Untuk maklumat tentang jamuan berbuka puasa Pusat Konvensyen, sila ke laman www.klccconventioncentre.com.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Nalinie A/P Rajah 
Eksekutif Komunikasi Pemasaran dan Perhubungan Awam
Kuala Lumpur Convention Centre
Tel: +603 2333 2888
Faks: +603 2333 2882  

Charles Chaplin
TQPR (Malaysia) Sdn Bhd
Tel:    +603-6203 4300
 Faks: +603-6203 5972

March 24, 2019

Pengalaman Memalukan Makan Di Pulau Ketam Yong Tau Foo


Ayuni tak suka makan yong tau foo tetapi entah macam mana hari ini terlangkah pula ke kedai makan Pulau Ketam Yong Tau Foo yang baru dibuka di Nu Sentral siang tadi. Mula-mula ingat nak beli takoyaki di situ (kalau masih ingat lagi dulu ada kedai takoyaki dan kafe Kampong Kravers sebelah KFC, berhampiran pawagam GSC di tingkat 5). Tengok-tengok kedai takoyaki dan Kampong Kravers dah tak ada dan digantikan dengan Pulau Ketam Yong Tau Foo.

Mama yang merupakan peminat yong tau foo terus kata dia nak cuba makan di situ. Tambahan lagi dia tertarik dengan konsep kedai yong tau foo yang baru tu jadi dia ingin tahu cara servis makanan mereka. Ayuni pun bagi Mama pilih set yang dia mahu sambil Ayuni bayarkan untuk dia di kaunter. Kedai ni amalkan konsep layan diri tetapi makanan akan dihantar oleh staf ke meja kita.

Mama pilih set yang ada 3 keping yong tau foo campur chee cheong fun dengan kuah sos pekat. Mula-mula Ayuni tengok saja Mama makan sendirian. Tapi nampak menarik pula warna cokelat kuah sos yang panas-panas tu. Ayuni pun ambil satu lagi sudu dan cuba rasa sikit sos dari pinggan Mama. Memang sedap! Sos dia rasa berlemak dan tak kuat sangat manis atau masin, sangat sesuai dengan rasa fishcake yang Mama pilih. 


Suasana sekitar tempat makan bersih dan tenang. Servis dia bagus. Sudu, garfu, chopstick dan kicap mudah dicapai. Hidangan panas. Makanan dibubuh daun bawang atasnya. Cuma ada satu benda saja yang Mama tak puas hati...

"Chee cheong fun dia lembik sangatlah... kena bagitahu staf dia ni," kata Mama sambil mengangkat sekeping chee cheong fun yang sudah kembang dan lembik dengan garfu.

Orang tua-tua lebih memahami peraturan makanan tradisi bahawa chee cheong fun harus dihidang dalam keadaan kenyal. Itu makanan zaman mereka di saat kita lebih mengenali pizza dan kimchi. Kebetulan pula staf-staf yang menyediakan makanan di kedai tersebut terdiri daripada pekerja warga asing yang kelihatan seperti warga bangsa Arab atau Pakistan; hanya dua orang staf gadis yang berbangsa India dan Melayu bekerja sebagai pelayan untuk menghantar makanan. Jadi mungkin mereka sangka chee cheong fun memang dihidang dalam keadaan lembik.

Ayuni pun panggil salah seorang gadis pelayan dan memberitahu dia tentang aduan Mama. Gadis tu kata mereka akan gantikan dengan set yong tau foo baru. Kami pun tunggu. 

Tak lama kemudian gadis pelayan seorang lagi menghantar satu set yong tau foo dengan kuah sup tanpa berkata apa-apa. Kami rasa hairan sebab kenapa dia tak hantar set yang ada chee cheong fun. Mama kata mungkin sebab dia tak reti nak bagi chee cheong fun yang tak lembik jadi dia gantikan dengan set lain. Yong tau foo dengan kuah sup dia pun sedap, rasa macam makan oden.

Tengah sedap-sedap Mama makan set yong tau foo baru yang diganti, tiba-tiba staf bangsa Arab atau Pakistan tu keluar dari dapur dan menuju ke arah kami. Dia pandang ke arah Mama lalu bertanya, "Sorry, excuse me... is this the food you ordered?" 

Mama nampak keliru. Lepas tu staf tu pandang ke arah seorang perempuan Cina tua yang sedang duduk tak jauh daripada meja kami. Ayuni perasan perempuan tu tak dapat-dapat pesanan dia dari tadi. Masa tu otak Ayuni dah terdetik apa yang tak kena...

Staf tu panggil pelayan tadi. Dia tanya pelayan tu makanan tadi dihantar pada siapa. Gadis tu jawab dari jauh, "Already sent to the Chinese lady!"

"Which Chinese lady?" Staf tu tanya balik sambil mendepangkan tangannya ke arah Mama dan perempuan Cina tua tadi. 

Rasa macam nak tersembur air teh o ais yang dapat percuma sekali dengan set yong tau foo. Muka Mama dah lain.

Bila perempuan Cina tu tersedar makanan dia telah tersalah dihantar ke Mama, wajah dia berkerut lalu dia cepat-cepat pergi ke kaunter untuk memilih set menu dia semula. Staf tersebut mengejar dia sambil minta maaf banyak kali. 

Mama pula dah hilang selera sebab rasa bersalah sangat dan kasihan dengan perempuan Cina tadi. Terus dia ajak Ayuni keluar meninggalkan kedai dengan perasaan malu. Ayuni pula rasa tak tahan nak gelak sebab Mama disalah sangka sebagai Cina.


Walaupun mengalami pengalaman yang memalukan di Pulau Ketam Yong Tau Foo, tapi tak dapat dinafikan memang puas hatilah makan sebab yong tau foo dia memang sedap dan saiz set hidangan dia berbaloi dengan harga - satu set boleh dinikmati dua orang makan. Cuma itulah, mereka perlu jaga-jaga supaya chee cheong fun tak lembik.

Makanan di Pulau Ketam Yong Tau Foo berasaskan makanan vegetarian diperbuat daripada tauhu, sayuran dan bebola ikan oleh itu pelanggan tak kira bangsa dan agama semuanya boleh makan di sini. Kecuali bagi pelanggan yang ada alahan terhadap sayur, tauhu, fishcake, fishball dan gandum.

Harga makanan di Pulau Ketam Yong Tau Foo ni boleh tahan murahlah kalau dikira ikut harga KL. Menu dia terdiri daripada set 3-5 keping yong tau foo bermula dari harga RM8.50 dengan pilihan kuah sup, kari atau sos. Boleh pilih nak makan yong tau foo dengan mi, nasi atau chee cheong fun. Kalau beli set yang ada chee cheong fun baru boleh pilih kuah sos. Paling menarik set dia dapat sekali air teh o ais percuma... best kan? Nanti kalau datang ke sini lagi sekali Ayuni nak cuba yong tau foo dengan kuah kari pula.

Siapa yang berminat nak cuba yong tau foo bolehlah pergi ke lokasi tersebut: Nu Sentral (L5.13A & 15), Jalan 5/15, Kuala Lumpur Sentral, 46000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

March 13, 2019

Apa Kaitan Dewi Dalam Logo Starbucks Di Amerika Dengan Roro Kidul Dalam Legenda Jawa?


Kira-kira 10 tahun dahulu Ayuni pernah membaca sebuah salinan teks Yahudi bertajuk Alphabetum Siracidis, Othijoth Ben Sira yang dicatat dalam tahun 700 atau 1000 Selepas Masehi. Penulisnya tidak diketahui siapa hingga kini. Teks ini merupakan tulisan satira yang menghimpunkan koleksi pepatah dari kitab Talmud, falsafah seorang bijaksana bernama Ben Sira, serta kisah tidak senonoh tentang fungsi badan manusia. Entah macam mana Ayuni boleh terjumpa teks ini, dah tak ingat... menyesal pula baca.

Walau bagaimanapun Ayuni tertarik dengan kisah Ben Sira, seorang lelaki di Baitulmaqdis, yang mahsyur dengan khabar kebijaksanaannya hingga ke pengetahuan Raja Nebuchadnezzar di Babylon. Tertarik dengan berita tentang kebijaksanaan Ben Sira, Raja Nebuchadnezzar memanggil Ben Sira ke istana untuk mengujinya. Kesemua ujian Raja Nebuchadnezzar dijawab oleh Ben Sira dalam bentuk cerita.


ASAL-USUL LILITH, ISTERI PERTAMA ADAM

Antara cerita yang paling menarik ialah kisah tentang kewujudan Lilith ketika Ben Sira dititah oleh Raja Nebuchadnezzar untuk mengubati puteranya yang tiba-tiba jatuh sakit.

Siapakah Lilith? Menurut Ben Sira, Lilith ialah isteri pertama Adam sebelum Hawa dicipta oleh Tuhan. Berbeza dengan Hawa yang dicipta daripada tulang rusuk Adam, Lilith dicipta daripada tanah sama seperti Adam. Oleh kerana dia dicipta daripada unsur yang sama dengan Adam, Lilith enggan mengaku Adam lebih tinggi taraf darinya. Adam berkeras mengatakan bahawa dialah manusia yg pertama sekali dicipta, maka kata-katanya sebagai suami harus diikuti kerana tarafnya lebih tinggi. 

Gambaran Lilith berdasarkan imaginasi pelukis Inggeris, Dante Gabriel Rossetti (1828-1882)

Lilith yang kecewa dengan sifat ego Adam segera meninggalkan syurga lalu melarikan diri ke Bumi sambil bersumpah tak akan menjejakkan kaki ke syurga buat selamanya. Lilith membina kehidupan barunya di sebuah istana di tengah lautan dan menjadi isteri kepada salah satu malaikat bernama Samael yang juga telah turun ke Bumi. Lilith dan Samael bersama-sama melahirkan keturunan jin dan syaitan di Bumi.

Adam mengadu kepada Tuhan tentang kecurangan Lilith, lalu tiga malaikat telah dihantar ke Bumi untuk memujuk dan menjemput Lilith kembali ke Adam di syurga. Namun Lilith masih berkeras kepala lalu berkata, "Aku akan jadi punca kepada penyakit dan kematian bayi yang dilahirkan oleh Adam dan anak-anaknya di masa akan datang." Sebagai balasan kepada keputusannya, Lilith disumpah akan kehilangan 100 orang anaknya sendiri setiap hari.


GAMBARAN RUPA LILITH DALAM SASTERA

Sebenarnya sebelum kemunculan teks Alphabetum Siracidis, Othijoth Ben Sira, kewujudan Lilith pernah disebut dalam pelbagai teks purba. Antaranya ialah Hikayat Gilgamesh yang ditulis dalam bentuk sajak pada zaman Sumeria kuno (2100 Sebelum Masehi).

Lilith sebagai Ereshkigal atau juga dikenali sebagai Ishtar dalam epik Hikayat Gilgamesh. Lilith dianggap sebagai dewi kesuburan yang sentiasa diiringi oleh dua ekor burung hantu.

Lilith dikatakan mempunyai kecantikan tiada tandingan dengan mana-mana wanita di dunia kerana dia merupakan wanita pertama dicipta sebelum Hawa. Lilith sering dikaitkan dengan kuasa mistik dan sihir. Adakalanya dia digambarkan sebagai makhluk halus yang suka menggoda lelaki seperti pontianak, qarinah (jin wanita yang suka berzina dengan manusia lelaki), siren (jin wanita yang memiliki badan dan sayap burung), lamia (jin wanita yang berekor panjang dan bersisik seperti ular), dan duyung (jin wanita yang mempunyai sirip dan ekor ikan).

Siapalah yang lukis gambar Lilith ni... sekali imbas macam muka Emma Maembong.

Dalam sastera moden, Lilith menjadi ikon golongan feminist yang mempercayai Lilith ialah lambang kepada kebebasan dan perjuangan hak sama rata wanita.


MELUSINE, MAKHLUK MIRIP LILITH

Sebut tentang duyung, terdapat banyak lagenda di Eropah tentang wanita misteri mirip Lilith dikenali sebagai Melusine yang mana bila dia mandi di sungai, tasik atau laut kakinya akan bertukar menjadi ekor ikan bercabang dua. Ada kisah yang mengatakan kakinya bertukar menjadi ekor ikan apabila dia mandi pada hari Sabtu, Asalnya lagenda tentang Melusine ini dari Perancis, namun lama-kelamaan muncul pula Melusine dalam lagenda negara Poland yang mengisahkan asal-usul jata negeri Warsaw. Pada asalnya logo jata negeri bandar tersebut mempunyai gambar wanita berbadan burung dengan ekor ikan. Pada tahun 1662, gambar logo tersebut digantikan dengan gambar duyung sedang mengangkat pedang dan perisai. Menurut lagenda sekumpulan nelayan telah menyelamatkan seekor ikan duyung lalu ikan duyung tersebut bersumpah akan mempertahankan bandar Warsaw dan rakyatnya. 

Tugu patung ikan duyung dengan pedang dan perisai di bandar Warsaw. Menurut legenda, seekor ikan duyung telah bersumpah untuk memelihara keselamatan dan keamanan bandar tersebut setelah dia diselamatkan oleh nelayan-nelayan tempatan.

Di Perancis, bangunan istana Lusignan dikatakan kononnya telah dibina oleh Melusine dalam masa satu malam. Di Britain pula, Melusine dikaitkan dengan Lady of the Lake yang telah memberikan King Arthur pedang Excalibur serta membesarkan Sir Lancelot. Imej Melusine kelihatan wujud di merata-rata tempat terutamanya dalam ukiran dan lukisan di gereja dan kathedral lama di Eropah.

Imej Melusine kelihatan wujud di merata-rata tempat terutamanya dalam ukiran dan lukisan di gereja dan kathedral lama di Eropah. Contohnya seperti corak mosaic dalam sebuah gereja lama kurun ke-7 di Itali ini. 

Manakala di Amerika Syarikat pula, Starbucks juga mengakui bahawa logo mereka direka sempena imej Melusine yang ditemui pada gambar ukiran kayu kurun ke-16 dalam sebuah buku marin lama. Starbucks memilih gambar Melusine sebagai logo syarikat kerana mereka berpendapat ia berjaya melambangkan asal-usul perniagaan mereka yang bermula di kawasan pelabuhan Seattle, Washington dengan aura menggoda yang misteri.

Logo Starbucks yang menampilkan imej Melusine. Foto sebelah kiri ialah rekabentuk logo terkini yang digunakan sekarang, manakala foto sebelah kanan ialah rekabentuk asal.


IBU KEPADA KETURUNAN KERABAT DIRAJA?

Selain rupa duyung, Melusine juga dikatakan boleh bertukar rupa menjadi ular, sama ada bersayap atau tanpa sayap, dan naga air. Kuasanya dikaitkan dengan air dan laut. Pada zaman dulu kerabat diraja Britain menganggap diri mereka berasal dari keturunan Melusine yang berkahwin dengan manusia. Apa yang menariknya kisah ini hampir sama di Asia di mana keluarga kerabat diraja Jawa di Indonesia juga mengaku bahawa keturunan mereka berasal dari ratu sebuah kerajaan misteri dalam laut bernama Nyai Roro Kidul yang telah berkahwin dengan Sultan Mataram. Seperti Melusine, Roro Kidul juga dikatakan mempunyai ekor ikan dan boleh bertukar rupa.

Foto yang memaparkan selebriti Indonesia Julia Perez bergaya seperti Roro Kidul dengan mengenakan pakaian adat khas Jawa di bawah air menerusi akaun Instagram miliknya.


LILITH DALAM ISLAM

Jika benar Melusine dan Roro Kidul wujud, siapakah mereka sebenarnya? Adakah mereka makhluk yang sama yang berasal dari keturunan Lilith, sekiranya Lilith memang wujud? Atau adakah Melusine, Roro Kidul dan Lilith satu entiti yang sama?

Harus diingatkan bahawa Lilith tidak pernah disebut dalam mana-mana ajaran Islam sebagai "isteri pertama Nabi Adam" mahupun manusia wanita pertama sebelum Hawa. Kisah Lilith hanya merupakan mitos kabbalah yang diceritakan di kalangan orang Yahudi sebagai kisah tauladan. Walau bagaimanapun, Islam tidak menolak bahawa makhluk halus seperti jin dan syaitan memang wujud dan mereka juga mampu beranak-pinak seperti manusia.

NOTA PENULIS: Perkara pelik telah berlaku semasa Ayuni hendak memuatnaik gambar-gambar Lilith dalam entri. Buat beberapa kali ada gambar tidak dapat load walaupun telah diubah saiz resolusi, ditukar kepada mode jpeg dan diubah nama dalam folder berlainan. Kemudian setelah dimuatnaik, keluar pula amaran mengatakan imej tidak dijumpai. Ayuni pun terpaksa memuat gambar lain banyak kali. Tiba-tiba papan kekunci masuk mode "overtype" walaupun Ayuni tidak menekan butang "Insert". Ada huruf-huruf tertentu atas papan kekunci tak dapat ditekan sehingga Ayuni keluar dari laman draf dan masuk semula. Bila masuk Facebook dan tulis entri lain dalam blog ini tak ada apa-apa yang berlaku. Tetapi bila nak siapkan entri ini tinggal nak terbitkan jadi macam-macam pula. Kemudian muncul bunyi orang berjalan-jalan dalam bilik air pada jam 3 pagi. Memang misteri.

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU