Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2018

Resipi Oden Original

Ingat tak post Ayuni yang lalu tentang pengembaraan Ayuni mencari oden hingga ke Family Mart semata-mata kerana telah bermain permainan Oden Cart? Inilah post tu: PENGEMBARAAN MENCARI ODEN . Walaupun dapat makan oden yang dah siap dijual di Family Mart, namun Ayuni masih berasa tak puas hati kerana rupa oden dia nampak tak sama macam oden dalam permainan yang Ayuni main tu. Kenapa oden dalam permainan tu nampak lebih sedap? Jadi Ayuni cuba belajar sendiri cara membuat oden dengan bertanyakan rakan yang berbangsa Jepun. Banyak rupanya ramuan dalam oden original yang kita jarang ketahui.  Kenapa oden dalam game ni nampak macam lebih sedap daripada oden Family Mart? Tengok tu... oden dia ada udang galah lagi! Hari ini Ayuni hendak berkongsi resipi membuat oden original ikut cara tradisional Jepun. Bahan-bahan yang Ayuni akan tunjuk nanti pun bahan ramuan oden asli, dan ia memang nampak jauh berbeza daripada apa yang dijual di Family Mart. Sebelum tu jom kita kenali dul

Cara Membuat Pesanan Makanan Dengan Menu Pintar Di Restoran McDonalds

Kini anda tak perlu beratur di kaunter McDonald's untuk membuat pesanan makanan kerana beberapa restoran McDonald's di sekitar Lembah Klang teah menggunakan sistem pesanan makanan dengan menggunakan papan menu pintar elektronik. Papan-papan menu ini terletak di depan pintu restoran dan pelanggan juga boleh membuat bayaran di situ juga selepas memilih makanan dan minuman yang dikehendaki. Hanya sentuh skrin untuk membuat pesanan dan bayar. Mudah kan? Jom belajar mengorder makanan dengan papan menu pintar di McDonald's! Langkah 1: Tengok mesin. Pastikan ia berfungsi. Langkah 2: Sentuh skrin untuk bermula mengorder. Betul ke perkataan "bermula" tu? Langkah 3: Pilih nak order apa.  'Not Available' tu maknanya tak ada, tak boleh order yang tu. Langkah 4: Bayar guna kad debit. Pay Wave pun boleh. Langkah 5: Tunggu nombor order naik dekat kaunter pick-up Enjoy Milo Dinosaur McFlurry Party... P/S: Kalau nak