September 20, 2018

Resipi Oden Original


Ingat tak post Ayuni yang lalu tentang pengembaraan Ayuni mencari oden hingga ke Family Mart semata-mata kerana telah bermain permainan Oden Cart? Inilah post tu: PENGEMBARAAN MENCARI ODEN. Walaupun dapat makan oden yang dah siap dijual di Family Mart, namun Ayuni masih berasa tak puas hati kerana rupa oden dia nampak tak sama macam oden dalam permainan yang Ayuni main tu. Kenapa oden dalam permainan tu nampak lebih sedap? Jadi Ayuni cuba belajar sendiri cara membuat oden dengan bertanyakan rakan yang berbangsa Jepun. Banyak rupanya ramuan dalam oden original yang kita jarang ketahui. 

Kenapa oden dalam game ni nampak macam lebih sedap daripada oden Family Mart?

Tengok tu... oden dia ada udang galah lagi!

Hari ini Ayuni hendak berkongsi resipi membuat oden original ikut cara tradisional Jepun. Bahan-bahan yang Ayuni akan tunjuk nanti pun bahan ramuan oden asli, dan ia memang nampak jauh berbeza daripada apa yang dijual di Family Mart. Sebelum tu jom kita kenali dulu apa itu oden...

PENGENALAN: APA ITU ODEN DAN ASAL-USUL ODEN

Oden merupakan masakan panas Jepun yang terdiri daripada bahan-bahan diperbuat daripada tauhu, fishcake, telur, rumpai laut, sayuran, daging, makanan laut dan sebagainya. Bahan-bahan ini direndam dalam kuah sup yang berasaskan kicap soya. Antara bahan yang sering dimakan bersama kuah sup oden ialah daikon, konnyaku, telur rebus, chikuwa, hanpen, atsuage, dan ganmodoki. Penyediaan kuah oden berbeza mengikut tempat, contohnya ada kuah oden yang menggunakan stok dashi. Oden biasanya ditemui pada musim sejuk di bulan September dan Oktober kerana penduduk Jepun akan makan oden untuk memanaskan badan. Sake biasanya dicampur dalam kuah oden untuk memberikan kehangatan dalam badan. Oleh itu oden terkenal sebagai makanan di musim sejuk. 

Seorang peniaga sedang menyusun oden di gerainya di Tokyo.

Orang Jepun percaya bahawa oden berkhasiat dimakan kerana mempunyai nilai kalori yang rendah di samping dapat menahan perut daripada lapar sepanjang musim sejuk. Oleh itu, kalau nak jadi kurus makanlah oden setiap hari.

Fakta kandungan nutrisi dalam semangkuk oden.


CARA PENYEDIAAN ODEN TRADISIONAL

Bahan-bahan utama:

1/3 daikon (lobak putih) yang telah dikupas dan dihiris setebal 3/4 inci

2 biji kentang yang dibelah dua (nak belah empat pun boleh kalau kentang besar)

4 biji telur rebus yang telah dikupas

1 bungkus konnyaku (agar-agar diperbuat daripada ubi keladi), hiris kepada kepingan segitiga. Nak pintal-pintal pun boleh, ikut sendiri suka nak buat apa dengan konnyaku tu 

2 keping atsuage (tauhu goreng), belah jadi bentuk segitiga. Celur atsuage dalam air panas.

4 ketul ganmodoki (tauhu goreng yang ada isi sayur tu, kalau susah cari boleh juga guna tauhu yang orang pakai buat tauhu bergedil). Celur ganmodoki dalam air panas.

2-4 gelung chikuwa (gegelung ikan panggang) yang dikerat (boleh juga beli mini chikuwa terus, tak payah nak kerat-kerat)

2-4 keping hanpen yang dipotong segitiga. Kalau susah nak cari hanpen, boleh gantikan dengan seafood tofu. Lebih kurang sama saja rasa dan tekstur dia, cuma hanpen ni lebih lembut dan gebu. Di Malaysia ada kedai Jepun tertentu yang jual Darei Shiro Hanpen. Kadang-kadang hanpen ni ada cheese dalam dia, macam cheese seafood tofu.

2-4 keping satsumage (tauhu ikan). Sebenarnya Ayuni keliru antara tauhu ikan ini dengan tauhu ikan yang berbentuk bulat tu. Mungkin ia sama saja? Kalau salah sila komen nanti...

 4 helai musumbi-kombu (rumpai laut), rendam dalam air sampai kembang. Ni untuk buat stok dashi. Kalau susah nak cari, boleh beli kepingan rumpai laut kering yang orang selalu pakai untuk buat kulit sushi tu dan hiris kecil-kecil, lepas tu rendam.

4-5 sudu besar kicap soya. Paling sesuai guna kicap jenama Kikkoman dan jangan risau sebab Kikkoman telah disahkan halal sejak tahun 2017. Kalau tak jumpa kicap Kikkoman di pasaraya berdekatan, boleh beli kicap dalam peket kecil di kedai sushi dan guna yang itu.

2 sudu besar sake (arak beras Jepun). Bagi golongan Muslim anda tak perlu masukkan sake, atau anda boleh gantikan sake dengan stok dashi pekat yang diperbuat daripada bonito atau perencah kiub ikan bilis dalam penyediaan kuah oden. Gambar ini sekadar hiasan, hehehe...

1 sudu besar gula

Langkah-langkah penyediaan:

Masukkan 4 cawan stok dashi ke dalam periuk yang besar. Masukkan sake (ni tak payah kalau anda Muslim), kicap soya dan gula dalam periuk sama. Dah jadi sup. Masukkan bahan-bahan lain tadi ke dalam periuk juga. Panaskan periuk sehingga sup mendidih, kemudian perlahankan api dan biarkan sup mereneh selama 40-60 minit. Siap dah! Boleh tambah stok dashi atau kicap soya ikut citarasa sendiri.

Rupa oden homemade yang dah siap

Senang buat oden ni sebenarnya kan? Selain daripada bahan-bahan utama yang Ayuni tunjuk di atas, boleh juga masukkan bahan-bahan yang suka dimakan seperti sosej, filamen ketam, cendawan, fishball, ketam ball, dan sebagainya. Kalau di Jepun, mereka biasanya tambah bahan sampingan seperti sotong, kinchaku, kaki ketam, perut khinzir, shirataki, chikuwabu, wakame, sukiyaki daging dan adakalanya mereka letak udon sekali.

September 14, 2018

Cara Membuat Pesanan Makanan Dengan Menu Pintar Di Restoran McDonalds


Kini anda tak perlu beratur di kaunter McDonald's untuk membuat pesanan makanan kerana beberapa restoran McDonald's di sekitar Lembah Klang teah menggunakan sistem pesanan makanan dengan menggunakan papan menu pintar elektronik. Papan-papan menu ini terletak di depan pintu restoran dan pelanggan juga boleh membuat bayaran di situ juga selepas memilih makanan dan minuman yang dikehendaki. Hanya sentuh skrin untuk membuat pesanan dan bayar. Mudah kan?

Jom belajar mengorder makanan dengan papan menu pintar di McDonald's!

Langkah 1: Tengok mesin. Pastikan ia berfungsi.

Langkah 2: Sentuh skrin untuk bermula mengorder.
Betul ke perkataan "bermula" tu?

Langkah 3: Pilih nak order apa. 
'Not Available' tu maknanya tak ada, tak boleh order yang tu.

Langkah 4: Bayar guna kad debit. Pay Wave pun boleh.

Langkah 5: Tunggu nombor order naik dekat kaunter pick-up

Enjoy Milo Dinosaur McFlurry Party...

P/S: Kalau nak ubahsuai order, contohnya tak nak ais dalam air, tekan pada butang "Customize" lepas tu tekan pada gambar minuman, nanti keluar pilihan "No Ice". Kena buat pertukaran/pengubahsuaian pesanan sebelum check out order sebab staf McD akan sediakan makanan ikut pesanan yang dah ditetapkan dalam sistem.

July 11, 2018

Senarai Kes Kehilangan Kanak-Kanak Yang Menggemparkan Malaysia 1987-2017


Senarai kes kehilangan kanak-kanak yang pernah menggemparkan Malaysia sepanjang 30 tahun ini iaitu dari tahun 1987 hingga 2017. Ada yang ditemui dalam keadaan tragis dan ada yang masih hilang hingga ke hari ini.


12 April 1987
Ang May Hong, 9

Mangsa keluar ke pasar untuk membeli sarapan pagi dan tidak pulang ke rumah selepas itu. Bapa mangsa menemui mayat mangsa 3 jam berikutnya di sebuah rumah kosong tidak jauh daripada kediaman mereka di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur. Mangsa didapati telah diseksa, diperkosa dan dibunuh.

12 Januari 1996
Tin Song Sheng, 7

Mangsa diculik dari sekolahnya SRJK Taman Rasah. Terdapat laporan bahawa ada saksi terserempak dengan mangsa sedang meminta sedekah di Pontian, Johor. Mangsa tidak pernah ditemui sehingga sekarang.

28 November 1998
Zulaiha Muhamad, 6
Mangsa dikatakan hilang ketika sedang bermain di bawah pokok jambu mawar bersama adiknya. Sehingga kini mangsa tidak ditemui.

17 Ogos 2001
S. Maniarasi, 4
Mangsa diculik dari rumah kedai milik ibu bapanya di Taman Air Bemban di Kulai, Johor. Mayat mangsa kemudian ditemui terapung dalam empangan di Ulu Choh terletak kira-kira 50km daripada rumah mangsa.

8 Januari 2004
Haserawati Saridi, 10
Mangsa diculik, diperkosa dan ditikam hingga mati oleh seorang penagih dadah ketika mangsa dalam perjalanan ke sekolahnya di Menggatal, Sabah.

17 Januari 2004
Nurul Huda Abdul Ghani, 10
Mangsa dilaporkan hilang selepas tidak pulang daripada membeli barang di kedai runcit yang terletak 500 meter dari rumah mangsa di Kampung Pekajang, Tanjung Kupang, Johor Bahru. Mangsa kemudian ditemui dalam keadaan bogel dan nyawa-nyawa ikan dalam sebuah pondok pengawal keselamatan di pencawang TNB. Mangsa telah diikat, diperkosa dan diliwat beramai-ramai oleh tiga orang suspek sebelum dijerut. Mangsa meninggal dunia ketika menunggu rawatan tiba. Dua suspek telah ditahan manakala suspek ketiga berjaya memboloskan diri dan tidak ditemui hingga kini.

6 Julai 2007
Shearwey Ooi Ying Ying, 4
Mangsa dilaporkan hilang daripada kereta milik ibu kandungnya. Mangsa dipercayai telah dibunuh, dibakar dan tulangnya dicampak secara berasingan di beberapa tempat sekitar Pulau Pinang.

20 Ogos 2007
Nurin Jazlin Jazimin, 8
Mangsa hilang ketika dalam perjalanan ke pasar malam berdekatan rumahnya di Wangsa Maju, Kuala Lumpur. Mayat mangsa kemudian ditemui disumbat dalam sebuah beg depan lot kedai di Petaling Jaya, Selangor. Bahagian kemaluan mangsa disumbat dengan terung dan timun hingga rektum mangsa terkoyak dan menyebabkan kematiannya. Suspek culik dan bunuh mangsa masih belum dikenalpasti hingga sekarang.

9 Januari 2008
Sharlinie Mohd Nashar, 5
Mangsa hilang ketika bermain di sekitar rumahnya di Petaling Jaya, Selangor. Mangsa tidak ditemui hingga kini.

9 Mac 2008
Muhamad Asmawi Jalaludin, 11
Mangsa dilaporkan hilang ketika pulang bersama rakannya dari sebuah taman permainan berdekatan rumahnya di Kerinchi, Kuala Lumpur. Mangsa masih belum ditemui hingga kini.

4 Jun 2010
Nisha Chandramohan, 2
Mangsa yang merupakan penghidap sawan hilang ketika dibawa keluar oleh nenek saudaranya yang mengalami penyakit mental di Mentakab, Pahang. Walaupun nenek saudara mangsa berjaya ditemui, mangsa masih hilang sehingga sekarang.

1 Mac, 2012
Nurul Nadirah Abdullah, 5
Mangsa hilang semasa keluar membeli barang di kedai runcit berdekatan rumah mangsa. Mayat mangsa kemudian ditemui dalam keadaan rentung dalam sebuah ladang di Nusa Damai, Johor.

8 Ogos 2012
Satishkumar Tamilvanan, 5
Mangsa hilang ketika keluar untuk membeli gula-gula di sebuah medan selera di Permatang Pauh, Bukit Mertajam. Mangsa tidak ditemui hingga sekarang.

16 Januari 2013
William Yau Zhen Zhong, 6
Mangsa dipercayai keluar mencari ibu bapanya semasa dia ditinggalkan dalam kereta bersama dua orang adik-beradiknya yang lain. Kedua-dua ibu bapa mangsa pada masa itu berada di dalam kedai barangan elektrik di Putra Heights, Subang Jaya, Selangor. Mayat mangsa ditemui di Jeti Kampung Sungai Sireh, Pelabuhan Klang, Selangor seminggu selepas itu.

8 November 2013
Freddie Joseph, 1 tahun 8 bulan
Mangsa diculik dari rumah ibunya di Bangsar, Kuala Lumpur. Mangsa kemudian dijumpai keesokan harinya bersendirian dalam keadaan lapar dan letih di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur.

21 November 2014
Mohd Shariqal Sidek, 3
Mangsa hilang ketika bermain di kawasan kebun getah di Kampung Selagon, Beaufort, Sabah. Mangsa ditemui mati dipercayai dibunuh berhampiran Sekolah Menengah St John kira-kira tujuh kilometer dari lokasi mangsa dilaporkan hilang.

11 Ogos 2016
Noor Amila Edrus Noorsham, 5
Mangsa dipercayai hilang selepas keluar menunaikan solat Maghrib di surau yang terletak 20 meter dari rumah ibu tirinya di Jinjang Utara, Kuala Lumpur. Mayat mangsa ditemui dalam semak dekat Kampung Kemensah, Hulu Kelang, Selangor. Mangsa dipercayai telah dibunuh sebelum mayatnya dihumban dari atas tebing setinggi 20 meter.

14 Ogos 2017
Faralysa Amani, 10
Mangsa dipercayai dilarikan suspek pada waktu pagi dari rumah keluarganya di kuaters kakitangan Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan. Pada waktu malam hari yang sama, mangsa ditinggalkan berdekatan pondok pengawal keselamatan politeknik dalam keadaan trauma dan kedua-dua tangan yang diikat. - A.Rafilah

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU