Skip to main content

Posts

Yeos Canned Cuttlefish Product Looks Like Something Out Of A Tentacle Horror Movie And Now I Am Scared

I don't know what came over me when I purchased this can of Yeo's cuttlefish in soy sauce. Apart from the clean and fresh shelf-stocked look, the graphic on the label seemed inviting enough for me to chuck the can into my grocery basket despite it being quite pricey (it costs RM5.60 per unit). But hey, I needed something edible to add in my cup of instant ramen. As soon as I pulled the can lid open, a terrifying sight welcomed me. There, submerged in the clear liquid of light soy sauce, was the most bizarre piece of cuttlefish I have ever seen. Its soft, squishy and fleshy facade suddenly reminded me of those face huggers from the Alien franchise, ever ready to jump onto my face and suck out my eyeballs from their sockets... To eat or not to eat? Man, that looks nasty. That is one giant squid ring. Imagine how big the whole thing must be. Where the heck did they get this cuttlefish from? The Bermuda Triangle? Look at the size of those suckers. Okay,

Yasuke, Samurai Berkulit Hitam Dalam Sejarah Jepun

Apabila diceritakan tentang kisah samurai, pasti ramai yang membayangkan wajah-wajah pahlawan Jepun yang garang dan bertubuh tegap dilengkapi dengan pakaian perisai penuh sambil menghunus pedang katana yang menjadi simbol keperwiraan bangsa Jepun di zaman Edo. Namun, tahukah anda bahawa kira-kira 500 tahun dahulu wujud seorang lelaki berkulit hitam dari Afrika yang menjadi legenda di kalangan tokoh samurai di Jepun? Pada tahun 1579, seorang mubaligh Kristian dari Itali tiba di Kyoto bersama-sama pembantunya, seorang pemuda berkulit hitam berketurunan Afrika. Mubaligh tersebut, Alessandro Valignano, telah diamanahkan untuk mengembangkan fahaman Katholik di bahagian Asia Timur, terutamanya di Jepun.  Ketika berada di Jepun, Alessandro berasa terkejut dengan cara mubaligh Kristian lain di sana mengendalikan dakwah mereka kerana mereka enggan menghormati adat dan budaya Jepun serta memandang rendah terhadap orang-orang Jepun. Alessandro tidak menyokong kumpulan mubaligh t

Imam Terkejut Isteri Sebenarnya Lelaki Selepas Dua Minggu Bernikah

Seorang imam digantung jawatan selepas didapati bersalah berkahwin dengan lelaki lain... tanpa pengetahuan imam itu sendiri! Menurut akhbar Uganda Daily Monitor, imam dari Masjid Noor Kampisyi di daerah Kayunga, Sheikh Mohammed Mutumba, dikatakan telah bernikah dengan pengantin "wanita" yang dikenali sebagai Swabullah Nabukeera tanpa mengetahui jantina sebenar isterinya selama dua minggu.  Mutumba telah membayar mas kahwin berjumlah dua ekor kambing, dua guni gula, sekotak garam serta senaskhah Al-Quran kepada Nabukeera. Walau bagaimanapun pasangan mempelai tersebut tidak pernah bersama kerana Nabukeera memberitahu Mutumba bahawa dia sedang dalam keadaan haid. Rahsia Nabukeera terbongkar apabila salah seorang jiran Mutumba ternampak "wanita" tersebut memanjat pagar rumah jiran mereka sambil melarikan set televisyen dan beberapa helai pakaian. Jiran terbabit segera membuat laporan di Balai Polis Kayunga. Nabukeera segera ditahan oleh pihak polis. Semasa pemerik

Cara Betul Pakai Face Mask, Topeng Muka Yang Ramai Orang Jarang Ambil Tahu

Jom belajar cara pakai mask muka dengan betul! (Jangan pakai macam mamat dalam gambar atas tu, tak senonoh  betul...) Ayuni berminat untuk berkongsi cara pemakaian mask muka, atau topeng muka, di blog ini setelah menonton rancangan temubual Pesona XY di RTM  mana salah seorang tamunya ialah Dr. Suraya. Dalam rancangan tersebut Dr. Suraya menunjukkan cara-cara betul untuk mengenakan mask muka. 1. BAHAGIAN BERWARNA DI LUAR: Pastikan bahagian berwarna hijau/biru tu terletak di luar, bukan belakang. Ya, penulis juga pernah melakukan kesilapan yang sama. Silalah luahkan rasa malu tak sudah di ruang komen. 2. IKAT BETUL-BETUL: Pastikan tali pengikat getah disangkut pada telinga. Jika menggunakan tali jenis ikat, pastikan tali bahagian bawah diikat bersambung pada tali bahagian atas topeng dan tidak dibiarkan berjuntai. Kata orang tua-tua, "syaitan suka duduk dekat benda berjuntai-juntai". Mungkin kuman juga sejenis syaitan, sebab itulah agaknya staf

Cari Sugar Daddy Tak Salah, Pengasas Sugarbook Pertahankan Iklan Tak Senonoh

Pengasas serta ketua pengarah eksekutif aplikasi temujanji Sugarbook , Darren Chan, 31 tahun, mengatakan keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk mengharamkan beberapa papan iklan di Bangsar dan Bukit Kiara yang mempromosikan aplikasi Sugarbook sebagai tindakan yang tidak adil, berikutan aduan yang dibuat oleh netizen tentang iklan yang dikatakan tidak senonoh itu. Darren bersama salah seorang sugar baby yang berjaya Sugarbook merupakan aplikasi platform temujanji yang membantu golongan sugar daddy, iaitu lelaki tua yang kaya, bertemu dengan gadis muda untuk mengisi kesunyian mereka semasa keluar out-station. Gadis muda yang mencari sugar daddy digelar sebagai sugar baby. Biasanya mereka terdiri daripada pelajar institut pengajian tinggi yang mempunyai rupa paras cantik, berusia dalam lingkungan 20-an, pandai bergaya dan mahir melayan kehendak nafsu lelaki tua di atas ranjang. Sebagai balasan gadis itu akan menerima hadiah dalam bentuk wang belanja sara hidup, ba

Luckin Kopi Dan Pau Petai

Pada suatu hari penulis bersama sepupu telah tersesat di Kuala Lumpur walaupun kami berdua orang Kuala Lumpur. Dah 15 tahun kami tak berjalan di kawasan sekitar Pasar Seni sejak meninggalkan kerja lama di ibu kota. Alangkah terkejutnya kami apabila mendapati stesen LRT Pasar Seni dah besar berbanding dahulu. Nak berjalan kaki pun dah senang sekarang sebab lorong jalan kakinya dah lebar serta tak berlubang macam dulu. Jalan punya jalan dalam 3-5 minit terserempak dengan sebuah kopitiam 2 tingkat diberi nama Luckin Kopi di Jalan Panggong. Luckin Kopi di Jalan Panggong Intai dalam kedai tengok ramainya orang. Staf Luckin Kopi muncul lalu meminta kami ambil nombor giliran untuk mendapatkan meja. Macam klinik pula. Sambil menunggu sambil mengunyah maruku yang disediakan di luar. Lupa nak tanya maruku tu kena bayar ke tak. Memandangkan penulis dan sepupu dah lapar serta memiliki selera makan yang besar, kami pun cubalah beberapa menu popular di Luckin Kopi ni. Adalah dalam 20

Airport Transfer Pilihan Bila Pergi Bercuti

Biasanya bila kita pergi kembara percutian, perkara yang selalu diutamakan mesti tiket penerbangan dan juga penginapan nanti. Tak dinafikan yang ini memang benda paling wajib untuk difikirkan. Tanpa dua benda ni memang tak pergi bercutilah kita. Tetapi kan, ada satu lagi benda yang kita kadang-kadang terlepas pandang dan ia juga tak kurang penting seperti tiket penerbangan dan penginapan. Sebabnya benda inilah yang akan bantu memudahkan perjalanan kita nanti iaitu airport transfer , atau kaedah pengangkutan kita nak pergi ke lapangan terbang nanti. Terdapat beberapa cara mudah dan agak selesa untuk kita gunakan sama ada kembara dilakukan secara solo ataupun dalam kumpulan. Ayuni nak kongsikan serba sedikit tentang pengangkutan  airport transfer yang anda boleh cuba selain daripada memandu sendiri dan meletakkan kereta di KLIA bila merancang untuk pergi bercuti nanti. 1. KLIA Express dan KLIA Transit Ayuni paling suka gunakan kedua-dua jenis airport transfe