Showing posts with label TEKNOLOGI. Show all posts
Showing posts with label TEKNOLOGI. Show all posts

September 14, 2018

Cara Membuat Pesanan Makanan Dengan Menu Pintar Di Restoran McDonalds


Kini anda tak perlu beratur di kaunter McDonald's untuk membuat pesanan makanan kerana beberapa restoran McDonald's di sekitar Lembah Klang teah menggunakan sistem pesanan makanan dengan menggunakan papan menu pintar elektronik. Papan-papan menu ini terletak di depan pintu restoran dan pelanggan juga boleh membuat bayaran di situ juga selepas memilih makanan dan minuman yang dikehendaki. Hanya sentuh skrin untuk membuat pesanan dan bayar. Mudah kan?

Jom belajar mengorder makanan dengan papan menu pintar di McDonald's!

Langkah 1: Tengok mesin. Pastikan ia berfungsi.

Langkah 2: Sentuh skrin untuk bermula mengorder.
Betul ke perkataan "bermula" tu?

Langkah 3: Pilih nak order apa. 
'Not Available' tu maknanya tak ada, tak boleh order yang tu.

Langkah 4: Bayar guna kad debit. Pay Wave pun boleh.

Langkah 5: Tunggu nombor order naik dekat kaunter pick-up

Enjoy Milo Dinosaur McFlurry Party...

P/S: Kalau nak ubahsuai order, contohnya tak nak ais dalam air, tekan pada butang "Customize" lepas tu tekan pada gambar minuman, nanti keluar pilihan "No Ice". Kena buat pertukaran/pengubahsuaian pesanan sebelum check out order sebab staf McD akan sediakan makanan ikut pesanan yang dah ditetapkan dalam sistem.

June 9, 2017

Pix2Pix Ubah Contengan Biasa Kepada Mimpi Ngeri!

Semalam Ayuni terbaca artikel oleh Mathew Olson dalam Digg.com tentang aplikasi yang menggunakan teknologi rangkaian neural hasil rekaan Christopher Hesse. Bagi sesiapa yang pertama kali dengar tentang teknologi rangkaian neural, teknologi ini menggunakan AI yang telah dilatih untuk menterjemahkan lukisan manusia dan menghasilkan semula terjemahan itu mengikut program sistem. 

Aplikasi yang dinamakan sebagai Px2Pix ini boleh mengesan garisan contengan yang dibuat dan memaparkan semula contengan dalam bentuk 3D. Caranya mudah, cuma conteng dalam kotak INPUT, klik pada butang Process dan hasil contengan akan keluar dalam kotak OUTPUT. Contohnya boleh dilihat pada gambar-gambar contengan yang Ayuni buat ni:

Kucing

Kentang

Itik

Nampak menakutkan! Terutama sekali kentang tu... macam dah kena masak sampai rentung. Selain itu, aplikasi ini nampaknya boleh buat lukisan objek tak bernyawa kelihatan lebih realistik dan boleh dijadikan alat rujukan untuk membuat rekaan barangan. Macam kasut yang Ayuni cuba hasilkan di bawah ni:

Beg

Kasut


Nak tengok sendiri apa akan jadi dengan hasil contengan anda juga? Klik sini: Pix2Pix

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU