Showing posts with label LIFESTYLE. Show all posts
Showing posts with label LIFESTYLE. Show all posts

November 27, 2019

Airport Transfer Pilihan Bila Pergi Bercuti


Biasanya bila kita pergi kembara percutian, perkara yang selalu diutamakan mesti tiket penerbangan dan juga penginapan nanti. Tak dinafikan yang ini memang benda paling wajib untuk difikirkan. Tanpa dua benda ni memang tak pergi bercutilah kita. Tetapi kan, ada satu lagi benda yang kita kadang-kadang terlepas pandang dan ia juga tak kurang penting seperti tiket penerbangan dan penginapan. Sebabnya benda inilah yang akan bantu memudahkan perjalanan kita nanti iaitu airport transfer, atau kaedah pengangkutan kita nak pergi ke lapangan terbang nanti. Terdapat beberapa cara mudah dan agak selesa untuk kita gunakan sama ada kembara dilakukan secara solo ataupun dalam kumpulan. Ayuni nak kongsikan serba sedikit tentang pengangkutan airport transfer yang anda boleh cuba selain daripada memandu sendiri dan meletakkan kereta di KLIA bila merancang untuk pergi bercuti nanti.


1. KLIA Express dan KLIA Transit

Ayuni paling suka gunakan kedua-dua jenis airport transfer ni kalau mengembara solo ataupun berdua sebab ia lebih memudahkan dan kosnya pun lebih murah. Bagi mendapatkan tiket tambang murah, Ayuni selalu gunakan KLIA Express promotion dekat Traveloka sebab ia kerap buat promo 10% diskaun untuk KLIA Express ni. Satu lagi sebab kenapa Ayuni suka beli tiket dekat website Traveloka berbanding beli di kaunter ialah selain dapat diskaun, harga tiket di Traveloka pun lebih murah... tak silap Ayuni dalam RM48 sahaja untuk perjalanan sehala, berbanding harga di kaunter iaitu RM55.

Pernah ada seorang kawan ni bertanya, apa beza KLIA Express dengan KLIA Transit ni? Mudah saja nak faham, KLIA Express ni keretapi yang bergerak terus tanpa henti daripada KL Sentral ke KLIA dan sebaliknya. Manakala KLIA Transit pula keretapi yang akan berhenti di beberapa buah stesen sebelum tiba di KLIA. Jadi untuk orang yang tinggal di Putrajaya, Cyberjaya dan lain-lain kawasan sekitarnya boleh memilih untuk naik dari mana-mana stesen KLIA Transit yang berhampiran untuk menuju ke KL Sentral.

Contoh tiket perjalanan sehala KLIA Express yang boleh didapati di kaunter tiket atau melalui website tempahan tiket seperti Traveloka


2. Teksi, Grab dan lain-lain

Selain daripada KLIA Epress dan KLIA Transit, teksi dan kereta Grab juga selalu jadi pilihan pelancong. Ramai takut kalau dengar teksi kan... sebab selalunya teksi ni akan caj harga yang agak mahal berbanding Grab. Dulu Ayuni pun berfikir macam tu, tetapi ada salah seorang saudara bongkarkan pasal airport coach ticket promo yang dia dapat dekat Traveloka (saudara tu pula kerjanya bawa orang melancong ke luar negara, jadi apa-apa hal promosi berkaitan tiket penerbangan, hotel, pakej percutian dan sebagainya dialah orang nombor satu yang bagitahu). Rupa-rupanya Traveloka ni pun ada buat servis airport taxi miliknya sendiri, lebih kurang macam Grab. Bezanya cuma kita boleh buat tempahan lebih awal sebelum bertolak bersesuaian dengan masa kita. Kalau pergi melancong atau bercuti dalam kumpulan 3-6 orang memang berbaloi guna airport taxi ni. 

Kalau yang dah terbiasa dengan servis Grab pun tak ada masalah untuk naik kereta Grab sebagai pengangkutan airport transfer. Selalunya harga tambang Grab dengan airport taxi di bawah Traveloka tu pun memang tak jauh beza. Bagi yang jenis santai dan suka buat  tempahan last minute, Grab adalah satu pilihan yang agak sesuai. Memandangkan Ayuni jenis yang suka merancang percutian awal-awal, jadi Ayuni lebih gemar menggunakan airport taxi Traveloka.

Macam nilah rupa airport taxi Traveloka tu...


3. Keluarga atau kawan hantar

Rasanya yang ini ramai buat sebab lebih mudah dan lebih selesa. Antara kesemua kaedah pengangkutan airport transfer yang ada, cara ini yang paling best. Dulu-ulu sebelum kenal KLIA Express, Grab dan sebagainya Ayuni memang selalu minta keluarga ataupun kawan-kawan hantarkan ke lapangan terbang. Namun bila dah tahu rupanya ada kemudahan lain yang boleh digunakan, dah tak payah nak minta tolong orang lain hantarkan. Tak sanggup rasanya nak susahkan orang semata-mata nak hantarkan kita ke lapangan terbang ni. Namun ini akan jadi pilihan yang terakhir sekiranya dah terpaksa. Selagi boleh elak, kita elak lah. Lainlah kalau memang ada jenis keluarga yang kalau boleh nak hantar dekat depan balai berlepas sekali, tu memang tak boleh nak kata apa, terima sajalah...

Sebenarnya apa yang seronok tentang keluarga atau kawan-kawan hantar ni ialah dapat peluang bergambar beramai-ramai di balai berlepas macam ni untuk kenangan. (Gambar sekadar hiasan)

June 20, 2019

Makan Manisan Turki Umpama Menjamah Secebis Syurga


Tajuk bagi entri Ayuni kali ini bukan dari mana-mana hadith ya, tetapi cuma ekspresi Ayuni terhadap salah satu makanan yang Ayuni gemari iaitu manisan Turki. Bagi Ayuni kali pertama Ayuni jatuh cinta dengan manisan Turki apabila salah seorang pelajar Ayuni yang berbangsa Libya menghadiahkan sekotak manisan Turki khas daripada kedai membuat manisan tertua di Istanbul. Boleh baca tentang kedai tersebut di entri ini: NIKMAT MANISAN TURKISH DELIGHT

Sekali lagi Ayuni mendapat rezeki berpeluang merasa manisan Turkish Delight yang lazat apabila menerima sekotak manisan dari Manisan Turki hari ini. Laju betul posmen hantar ke rumah! Sudahlah bulan jatuh ke riba, malah dapat menjamah secebis syurga~


Inilah kotak manisan Turki yang baru sampai tu, cantikkan? Nampak eksklusif, kalau tengok isi dalam dia lagi eksklusif... memang curlassss!


Jom tengok isi dalam dia... waaahhh!!! Terus meleleh air liur di saat terpegun melihat rupa manisan-manisan Turki ini. Bentuk dan rasa manisan ini memang serupa dengan kualiti yang ditemui di Istanbul, Turki.

Dalam kotak ni ada 6 jenis rasa manisan yang berlainan dan semuanya sedap-sedap belaka:
  1. Paling atas bersalut coklat tu ada halwa dengan kacang fistiq (pistachio) dalamnya.
  2. Paling kiri berbentuk kiub kecil tu bersalut kelapa.
  3. Kiri kedua atas berwarna merah terang tu bersalut bunga roselle dan rasanya masam-manis macam strawberry.
  4. Kanan sekali berwarna merah hati tu bersalut kelopak bunga mawar, ada orang kata kalau kita makan kelopak bunga mawar nanti boleh jadi kurus. Jadi Ayuni makan ni lebih.
  5. Deretan warna hijau muda tu bersalut kacang fistiq. Sedap bila kunyah ni... rasa ummph!
  6. Bawah sekali tu mula-mula Ayuni keliru sebab ingatkan halwa bersalut biji buah naga. Rupa-rupanya biji-biji tu cip wafer coklat. Tapi apa pun memang sedap dan Ayuni paling suka perisa yang bawah tu sebab dia rangup.

Nampak tak kacang-kacang pistachio dalam halwa dia tu... puas betul makan! Tapi tak boleh makan banyak-banyak sangat sebab dia memang manis. Kena gigit sedikit demi sedikit sebagai dessert berharga seperti golongan bangsawan. Sebab itu manisan Turki ini pernah menjadi manisan popular di kalangan para bangsawan di England, sebab hobi mereka suka menjamah benda sedikit demi sedikit sampai berjam-jam lamanya.


Nikmat mana yang kamu dustakan? Ini memang tak boleh didustakanlah, manisan Turki memang betul-betul sedap. Tak percaya tengok tajuk entri atas tu.

Ada yang dah terliur juga melihat keenakan manisan Turki ini? Tak payah pergi ke Istanbul semata-mata nak cari manisan Turki ni, sekarang dah boleh buat pesanan terus dari Manisan Turki dan nanti mereka akan terus hantar sampai ke rumah. Boleh layari laman FB Manisan Turki untuk info lebih lanjut: https://web.facebook.com/byhasankuruz/

June 12, 2019

Guide To Shopping At DAISO By YunFila

With 2,800 stores in Japan and over 4,000 stores worldwide, Daiso is often called “the Japanese dollar store”. Daiso provides a wide variety of merchandise, ranging from kitchenware, foods, toiletries, and other sundries, to cosmetics, stationeries, and mechanical tools. 

How many of you like me is a sucker for those strange (and often kawaii) but surprisingly fun and useful items sold by Daiso? It can be crazy shopping at Daiso sometimes, especially when they sell every stuff - no matter what size it comes in - at the insane price of RM5.57! 

I am sure most of you who have been to Daiso before always find yourselves checking out tonnes of Daiso products after deciding to take "a quick stroll inside the store". Today I want to share some pretty neat stuff I discovered at Daiso Sunway Putra Mall which have caught my interest.


Cat scratch carpet. Good to keep your sweet little m-f busy and hope it'll stay away from turning your newly bought leather sofa into a post-war memorial.


Stick On Body Warmer Patch. If you're feeling extremely cold because you don't grow hair like Jason Momoa, then this is just for you. No llamas were harmed in the making of this product.


Egg Separator. For those who can't tell an egg yolk from an egg white, this smart silicone rubber chicken will help you solve your dilemma.


Self-adhesive Flooring Mat. Got ugly af floor in your pad? Stick one of these things on! If a trap can look good in a cheap fake wig and makeup, then your floor can achieve the same goal with this cheap fake wooden panel made of foam.


Easysealer. A good idea? You can say that again. A must have for those staying with housemates who just can't get their hands off of your potatoes chips. You can also use this to seal your friends' potty lips when they go membawang on you.

September 14, 2018

Cara Membuat Pesanan Makanan Dengan Menu Pintar Di Restoran McDonalds


Kini anda tak perlu beratur di kaunter McDonald's untuk membuat pesanan makanan kerana beberapa restoran McDonald's di sekitar Lembah Klang teah menggunakan sistem pesanan makanan dengan menggunakan papan menu pintar elektronik. Papan-papan menu ini terletak di depan pintu restoran dan pelanggan juga boleh membuat bayaran di situ juga selepas memilih makanan dan minuman yang dikehendaki. Hanya sentuh skrin untuk membuat pesanan dan bayar. Mudah kan?

Jom belajar mengorder makanan dengan papan menu pintar di McDonald's!

Langkah 1: Tengok mesin. Pastikan ia berfungsi.

Langkah 2: Sentuh skrin untuk bermula mengorder.
Betul ke perkataan "bermula" tu?

Langkah 3: Pilih nak order apa. 
'Not Available' tu maknanya tak ada, tak boleh order yang tu.

Langkah 4: Bayar guna kad debit. Pay Wave pun boleh.

Langkah 5: Tunggu nombor order naik dekat kaunter pick-up

Enjoy Milo Dinosaur McFlurry Party...

P/S: Kalau nak ubahsuai order, contohnya tak nak ais dalam air, tekan pada butang "Customize" lepas tu tekan pada gambar minuman, nanti keluar pilihan "No Ice". Kena buat pertukaran/pengubahsuaian pesanan sebelum check out order sebab staf McD akan sediakan makanan ikut pesanan yang dah ditetapkan dalam sistem.

CERITA TERKINI

Legenda Gitar Elektrik Les Paul

9 haribulan Jun merupakan ulangtahun kelahiran lelaki yang mencipta revolusi baru dalam muzik 'rock n roll' dan rock - dialah Les...

ENTRI TERBARU