Page Menu

Sebuah blog caca-marba yang hidup segak mati tak mau.
Blogger dia pun sekejap update sekejap jadi hantu.

Total Pageviews

Dibina oleh Ayuni Rafilah © 2014-2023 Hak Cipta Terpelihara
Dikuasakan oleh Blogger.

Kemanisan Bersahur Di Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan Mubarak! Hari ini merupakan hari pertama umat Islam mula berpuasa sempena bulan Ramadhan tahun 2023. Pasti ramai yang dah bersahur pagi tadi kan? 

Sahur pada tahun ini lebih bermakna kerana ramai yang akhirnya dapat menikmati kemanisan bersahur bersama keluarga di rumah masing-masing setelah terpisah selama dua tahun akibat kawalan ketat kemasukan sempadan negeri semasa zaman pandemik COVID-19 yang lalu.

Secara teknikal, waktu sahur bermula dari separuh malam (12.30 pagi ke atas) sehingga terbitnya fajar. Oleh kerana masa terbit fajar berubah mengikut kedudukan matahari, azan solat pertama iaitu solat Subuh dijadikan sebagai rujukan. Di Malaysia, umat Islam kebiasaanya akan bersahur seawal 4.30 pagi sehingga terdengarnya azan solat Subuh berkumandang.

Dari sudut kesihatan, sahur sebenarnya lebih penting berbanding berbuka puasa kerana ia memberikan anda tenaga untuk bertahan di siang hari. Umat Islam digalakkan untuk bersahur selewat yang mungkin iaitu 20 atau 30 minit sebelum azan Subuh. Hal ini adalah kerana dikhuatiri jika kita bersahur terlalu awal, kemungkinan untuk cepat merasa lapar adalah lebih tinggi dan menyebabkan kita cenderung untuk berbuka puasa sebelum waktunya. 

Dapat menunaikan sahur, iaitu menjamah makanan dan minuman sebelum memulakan puasa di waktu siang, merupakan salah satu kebahagiaan di bulan Ramadhan. Saat bersahur, disarankan untuk mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat, seperti makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, protein, serat, dan lemak sihat.

Beberapa contoh makanan yang dapat dijadikan menu bersahur yang lazat dan berkhasiat antara lain ialah: nasi atau roti gandum dengan lauk seperti telur, ayam atau ikan, sayuran, buah-buahan, serta susu atau yoghurt sebagai sumber kalsium dan protein. Selain itu, minum air putih yang cukup juga sangat penting untuk menjaga tubuh tetap terhidrasi selama berpuasa di sepanjang hari.

Elakkan makanan tinggi gula kerana ia hanya akan memberikan kekenyangan sementara yang akhirnya akan menyebabkan rasa lapar datang lebih awal. Elakkan juga minuman berkafein dan berkarbonat.

Namun, apa yang lebih penting dari kelazatan makanan adalah kesederhanaan dan kebersamaan saat bersahur dengan keluarga atau orang-orang terdekat. Bersahur bersama-sama dapat menjadi pengalaman indah yang mengeratkan hubungan silaturahim di antara kita semua.


Tiada ulasan