BERITA

Isu Bazar Ramadhan Jalan Raja: Apa Yang Dah Berlaku?


Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR), Kuala Lumpur sememangnya terkenal dengan lubuk makanan terutamanya pada bulan Ramadan. Namun, tahun ini pengunjung tidak lagi merasai kemeriahan di kawasan tersebut kerana bazar Ramadan di sepanjang Jalan TAR dipindahkan ke Jalan Raja.

Segala-galanya serba tidak kena pada hari pertama Bazar Ramadan Jalan Raja yang terletak bersebelahan Dataran Merdeka memulakan operasi pada 6 Mei. Lokasi yang agak terasing dari bangunan pejabat serta ketiadaan gerai menjual juadah berbuka puasa antara yang menjadi rungutan para peniaga. 


DILEMA PENIAGA MELAYU BERPINDAH KE TAPAK DI JALAN RAJA

Rata-rata peniaga yang ditemui agak tawar hati apabila terpaksa akur kepada keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memindahkan tapak bazar dari Jalan Tuanku Abdul Rahman ke Jalan Raja – satu tindakan yang dilihat mengurangkan nilai kepada jenama rezeki Ramadan yang telah dikenali sejak berpuluh tahun lamanya.

Pada 3 April lalu, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan, membuat keputusan menempatkan peniaga bazar Ramadan Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Masjid India ke Jalan Raja selaras dengan penyusunan semula. 

Terdahulu, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abd Samad berkata keputusan perpindahan ini dibuat bagi memberi keselesaan kepada pengunjung yang datang berurusan di sekitar kawasan Jalan TAR. Tambahnya lagi, keputusan tersebut diambil bagi menjaga kepentingan peniaga Melayu di kawasan tapak lama bazar Ramadan dan mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas. Kesemua peniaga dipindahkan ke kawasan Jalan Raja secara berperingkat sejak 15 Mac yang lalu.

Sebelum ini, pada 2 April, kira-kira 300 peniaga membantah pemindahan tapak bazar Ramadan di Jalan Tuanku Abdul Rahman ke Jalan Raja. Protes berkenaan dilakukan ketika proses pengundian tapak bazar Ramadan di Stadium Titiwangsa di Kuala Lumpur, apabila sekumpulan peniaga menyerbu pentas pengundian.

Presiden Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Malaysia, Datuk Seri Rosli Sulaiman berkata, sebelum proses pengundian dilakukan, peniaga yang memohon tapak berkenaan diberitahu akan berniaga di Jalan TAR. Bagaimanapun, seminggu sebelum proses pengundian dilakukan, peniaga diberitahu tapak berkenaan akan bertukar ke Jalan Raja.

“Jika di Jalan TAR terdapat lebih 400 tapak untuk peniaga, jika dipindahkan hanya 225 tapak disediakan,” katanya ketika ditemui.

Rosli berkata, terdapat seramai 1400 peniaga yang memohon tapak secara dalam talian berbanding hanya 225 tapak disediakan.

Terkini sebanyak 344 petak bazar bawah kanopi berbumbung disediakan dan tiada sebarang aktiviti perniagaan dibenarkan di kawasan Dataran Merdeka.


PENIAGA DAN PENGUNJUNG BAZAR MERUNGUT NAK TAPAK LAMA DI JALAN TUNKU ABDUL RAHMAN

Hari pertama operasi bazar Ramadan Jalan Raja suram dan lengang apabila kebanyakan peniaga masih belum membuka gerai jualan masing-masing manakala bilangan pengunjungnya pula boleh dihitung dengan jari. Menurut beberapa peniaga, walaupun lokasinya bersebelahan bangunan bersejarah, Bangunan Sultan Abdul Samad dan Dataran Merdeka namun banyak faktor lain menyebabkan bazar Ramadan itu gagal menarik perhatian ramai.

Peniaga pakaian, Kamarulzaman Che Hashim, 55, berkata, pemilihan kawasan berkenaan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak bersesuaian kerana agak jauh dengan kemudahan pengangkutan awam. Menurutnya, penutupan laluan Jalan Raja juga hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas terutama pada waktu puncak.

Sementara itu, Fatin Ayu Eleena Azlan, 21, memberitahu, sejak pukul 10 pagi hingga 5 petang dia menjaga gerai di bazar Ramadan itu, hasil jualan kurma dan biskut tradisionalnya masih belum mencecah RM100.

“Kalau di tapak lama, sekurang-kurangnya kami berjaya mengumpul hasil jualan pagi sahaja sebanyak RM500, kira sudah balik modal sewa tapak di sini. Berbeza di sini, ramai yang tanya tapi tak beli pun sebab rata-rata pelancong asing hanya minat ingin tahu sahaja dan tidak membeli sebab bukannya mereka yang nak sambut raya,” katanya.


TIADA JUALAN JUADAH BERBUKA PUASA DALAM BAZAR RAMADHAN

Selain lokasi dan populariti, isu yang menyulitkan para peniaga adalah ketiadaan gerai menjual juadah berbuka puasa berbanding lokasi yang lama sekaligus mengurangkan daya tarikan tapak perniagaan sementara itu.

Bagi peniaga pakaian kanak-kanak, Muhammad Saifuddin Abdul Rashid, 25, mereka terpaksa membungkus makanan dari luar atau rumah ekoran peraturan ditetapkan DBKL sebelum ini iaitu tidak membenarkan jualan juadah berbuka puasa di tapak bazar Ramadan tersebut.

“Satu kerja pula kawan saya kena pergi membeli juadah berbuka di Kampung Baru sebab di sini tiada langsung makanan berbuka puasa yang dijual. Maknanya, peniaga pun kena sedia sebuah motosikal juga untuk berniaga di sini. Secara tak langsung, jualan pun kurang sebab pengunjung akan mencari tempat hendak berbuka. Lain sangatlah situasi tahun ini dengan dulu, kita boleh berniaga dan layan pelanggan sambil berbuka sebab gerai juadah bersebelahan sahaja,” katanya.

Peniaga makanan kering, Nur Safidatul ani Mat Nasir, 30, mengambil sikap positif dan menyifatkan pembaharuan yang dilakukan DBKL dari segi menyediakan kemudahan lebih selesa adalah langkah yang wajar.

“Tempat lebih selesa dan tak sempit. Untuk pengunjung saya rasa lokasi ini sudah bagus. Dari segi jualan, saya positif saja kerana perkara baharu. Dalam masa sama jika DBKL dapat sediakan 'foodtruck' untuk juadah lebih baik demi menarik lebih ramai pengunjung,” katanya.


DBKL BERI AMARAN TARIK BALIK TAPAK NIAGA

Sehubungan laporan "rungutan" peniaga dan pengunjung itu, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada Selasa mengeluarkan kenyataan bahawa kegagalan para peniaga memulakan perniagaan dalam tempoh tiga hari akan menyebabkan tapak tersebut ditarik balik dan senarai nama mereka akan disenarai hitamkan.

DBKL memberi tempoh sehingga 8 Mei kepada peniaga-peniaga yang berjaya memperolehi tapak di bazar Ramadan Jalan Raja untuk mula beroperasi bagi mengelakkan tapak terlibat ditarik balik.

Pengarah Jabatan Perancangan Korporat DBKL, Norhaslina Nordin, berkata, peniaga-peniaga terlibat juga akan disenarai hitam sekiranya gagal mematuhi arahan ditetapkan. Menurutnya, tempoh itu telah diberikan sejak Ahad lalu untuk memasuki tapak yang telah ditetapkan.

“Wang cagaran berjumlah RM1,000 tidak akan dikembalikan jika mereka gagal untuk berniaga. Tapak mereka akan ditawarkan semula kepada peniaga lain yang layak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Majoriti peniaga sudah mula memenuhi tapak bazar Ramadan di Jalan Raja setelah memasuki hari ketiga pengoperasiannya di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad yang bermula pada Isnin lepas.


TRADISI BAZAR RAMADHAN SINONIM DENGAN ORANG MELAYU TERHAKIS?

Pakar ekonomi berpandangan tradisi dan kemeriahan bazar Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) di Kuala Lumpur yang sinonim dengan orang Melayu terutama sempena perayaan Aidilfitri mungkin sedikit terhakis.

Profesor Datuk Dr Amir Hussin Baharuddin berkata, ia susulan perubahan lokasi bazar Ramadan Jalan TAR yang selama ini sinonim dengan orang Melayu yang dipindahkan ke Jalan Raja.

“Jalan TAR menjadi seperti tradisi orang Melayu berbuka puasa serta membeli-belah setiap kali Ramadan. Bila tukar tempat atau lokasi baharu, semua akan berubah,” katanya.

Amir Hussin memberikan gambaran situasi Jalan TAR ibarat sekiranya pusat pentadbiran Putrajaya berpindah ke Kuala Lumpur pastinya keadaan dan persekitaran berbeza sama sekali. Pada masa sama katanya, keserasian dengan lokasi baharu pasti memberikan kesan kepada peniaga dan pelanggan sekali gus menjurus kepada kemungkinan risiko perniagaan merundum.

“Pengunjung biasa beli-belah di situ serta di gedung-gedung perniagaan berhampiran Jalan TAR, Bila bazar Jalan TAR pindah, mungkin ada pengunjung tak serasi dengan tempat baharu itu. Keserasian dan keselesaan itu sudah hilang,” jelasnya.

Bagaimanapun, bagi pakar ekonomi, Profesor Dr. Barjoyai Bardai, perpindahan lokasi Jalan TAR mungkin tidak memberi kesan ketara kerana orang Islam berbelanja lebih di bazar Ramadan untuk bagi persiapan lebaran.

“Kuasa beli rakyat Malaysia khasnya orang Melayu makin bertambah setiap tahun. Kumpulan orang muda Melayu pula walaupun pendapatan masih dalam lingkungan RM3,000 tetapi golongan ini telah berbelanja lebih daripada kemampuan hidup. Perbelanjaan ini disokong melalui kad kredit dan pinjaman. Ini bukan sesuatu yang positif tetapi realitinya kuasa beli orang Melayu sudah meningkat,” katanya.

Dari segi lokasi perniagaan bazar Ramadan, adakalanya pemindahan sesebuah tempat perniagaan mampu memberi impak positif dan lebih berdaya maju.

“Contohnya pemindahan uptown di Damansara Utama dan Uptown Bangi yang dipindahkan ke kawasan berhampiran Kajang," katanya.

Tentang YunFila

Seekor kentang gemuk bertopi. Meminati kucing, teknologi, steampunk, membeli-belah secara online, melayari YouTube serta mengumpul topi. Juga memiliki obsesi terhadap kentang pink pada tahap yang membimbangkan.

7 Komen:

PeRdU cINta berkata...

Berubah tempat berubah mood.

YunFila berkata...

Biasanya begitulah kan bila ada perubahan baru...

Sha Mohamed berkata...

memang tak seronoklah jadinya.. sebab biasanya sambil membeli, mestilah nak cari makan berbuka sekali..

Umi Nazrah berkata...

kesian pulak kat peniaga, camna pun mesti akan jadi rugi :(

YunFila berkata...

Memang pelik bazaar Ramadhan yang tiada gerai menjual juadah untuk berbuka... ia ibarat rumah yang tiada bumbung untuk menahan hujan.

YunFila berkata...

Tahun ini nasib para peniaga Melayu memang agak terjejas. Terasa raya 2019 ini banyak melalui kesukaran. Harap-harap rezeki mereka tahun ini akan dipermudahkan oleh Allah di masa dan tempat lain akan datang.

Awanama berkata...

ada sesiapa tahu tak nama gerai kek coklat kat situ

KOMEN TERBARU

Dikuasakan oleh Blogger.