Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017


Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017 | Lazada Online Revolution Blogger Contest kembali lagi bulan ni dan kali ini tema peraduan berkisarkan pengalaman membeli-belah secara online sempena kempen jualan 11.11 Online Revolution: Shop the Universe yang berlangsung dari 11 November sehingga 14 Disember 2017. Peraduan ini terbuka kepada semua blogger jadi jika anda memiliki blog dan berminat untuk menyertai Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017 sila pergi ke link ini: www.lazada.com.my/blogger-contest

Kempen jualan terbaru Lazada 11.11 Online Revolution: Shop the Universe. Dia suruh borong satu alam.

Jom mula jawab soalan yang diberikan (macam menghadapi peperiksaan PT3 pula).

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? (Adakah anda masih produk yang pertama kali anda beli secara atas talian? Apakah dia dan bagaimanakah pengalaman anda pada masa itu?)

I remember buying a stainless steel meat-grinder on Lazada and that was my first time purchasing an item online. The thing arrived in a parcel... without box! It was a good bargain - I paid only RM38 for it including shipping fee. But the absence of box packaging made it look extremely cheap. Not that I would have any use with the box, but come on... would you hand over your daughter to the groom naked?

Saya ingat pernah membeli pengisar daging diperbuat daripada keluli tahan karat dan itu merupakan kali pertama saya membeli sesuatu di atas talian. Benda tu sampai dalam sampul... tanpa kotak! Ia adalah pembelian yang bagus - saya cuma bayar RM38 termasuk caj penghantaran. Namun ketiadaan kotak bungkusan membuatkan ia nampak amat murahan. Bukannya kotak itu akan ada apa-apa kegunaan sangat pun, tetapi itulah... mahukah anda serahkan anak perempuan anda kepada bakal suaminya dalam keadaan bogel?

Mesin pengisar daging manual. Anda tidak cukup Yahudi jika tidak memiliki ini di dalam dapur rumah anda.

b. Which types of products would you prefer buying online? (Produk jenis manakah yang anda lebih gemar beli secara atas talian?)

Instant food. Electronic gadgets. Cosmetic products. Yeah, I think that's it. 
Makanan segera. Gajet elektronik. Produk kosmetik. Ya, rasanya itu saja.

c. What do you love about online shopping? (Apa yang anda suka tentang membeli-belah secara atas talian?)

Online shopping is my personal therapy because I get to spend my money less on stuff I might like even though I may not need it without directly being judged by the seller who might think that I am too poor to purchase his iPhone X at the price of RM950 when other shops sell it for RM5,000. Plus, I am a slob who is too lazy to walk to the nearest store in my neighbourhood so I don't see why I cannot make use of online shopping platforms like Lazada to make the postman retrieve my desired items like the slave to the society that he should be. Like Santa Claus. Other than that, I just love the feeling of envy emitting from my colleagues' reactions when they see my online shopping parcels arrive at the office.

Membeli-belah di atas talian ialah satu terapi peribadi bagi saya kerana saya dapat mengurangkan belanja dengan membeli barang yang saya mungkin suka walaupun tak mungkin diperlukan, tanpa dinilai secara langsung sebagai miskin oleh penjual kerana membeli iPhone X darinya pada harga RM950 tatkala kedai lain menjualnya pada harga RM5,000. Tambahan pula, saya seorang pemalas yang malas hendak berjalan ke kedai terdekat dalam kawasan kediaman saya jadi saya tak nampak mengapa saya tak boleh gunakan platform membeli-belah atas talian seperti Lazada untuk kerah posmen mendapatkan barang yang saya ingini setimpal dengan peranannya sebagai hamba kepada masyarakat. Macam Santa Claus. Di samping itu, saya berasa seronok menerima reaksi cemburu dari rakan-rakan kerja setiap kali mereka melihat bungkusan pembelian atas talian saya tiba di pejabat.

d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? (Produk manakah anda telah atau akan beli di Lazada sepanjang jualan Online Revolution?)

I am going to buy a CCTV camera to put in the kitchen. Someone has been stealing my food from the fridge. Can you believe that the surveillance camera below is being sold at 97% discount on Lazada? The price dropped from RM5,259 to RM157.17... is this some kind of a prank? Or is this how crazy Lazada 11.11 Online Revolution sale goes?

Saya akan membeli sebuah kamera CCTV untuk diletakkan di dalam dapur. Ada orang kerap mencuri makanan saya dari peti sejuk. Percaya tak kamera pengawasan di bawah dijual pada diskaun 97% di Lazada? Harganya jatuh dari RM5,259 ke RM157.17... adakah ini satu guarauan? Atau memang jualan Lazada 11.11 Online Revolution: Shop the Universe segila ini ke?

Kegilaan apakah ini???????

Tamat sudah kita menjawab soalan peraduan. Harap-harap Ayuni menang sebab bulan ini poket agak kosong, jadi bila poket kosong macam mana hendak membeli-belah di Lazada sepanjang kempen jualan 11.11 Online Revolution minggu ni kan?

Jom sertai sekali peraduan ini sebab hadiah yang ditawarkan agak menarik - sejumlah wang tunai bernilai RM14,500 akan diagihkan kepada 111 orang pemenang terpilih dan hadiah utama wang tunai bernilai RM1,000 akan diberikan kepada pemenang pertama! Peraduan ini akan berlangsung dari 1 November sehingga 14 Disember 2017 dan seramai 111 orang blogger bertuah akan dipilih secara rawak bagi memenangi pelbagai hadiah yang menarik.

Artikel berkaitan: Cara Menyertai Lazada Online Revolution Blogger Contest

9 ulasan:

  1. All the best!

    samalah, suka online shopping sbb harga kadang lagi murah dari kedai plus malas nak keluar rumah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan... lagi senang pilih barang lepas tu tunggu barang sampai.

      Padam
  2. wow murahnya cctv rege tuh!owh my!

    BalasPadam
  3. Betul tu, beli online tak kene judge dan boleh pilih lama2 siap bincang lagi.

    BalasPadam
  4. Best of luck, Ayuni.. Hihi CCTV untuk keselamatan tue, betul jugak kan.. Mesti kita nak tau sapa yang jadi pencuri..

    BalasPadam

HOME  |  PERTANYAAN   |   PENAFIAN  |   SITEMAP