PERSONAL

Siapa Yang Buta Sebenarnya?


Siapa Yang Buta Sebenarnya? | Ayuni dengan adik perempuan Ayuni singgah di Sogo untuk membeli barang keperluan harian dapur. Tak lama kemudian kami ternampak seorang lelaki OKU penglihatan sedang meraba-raba telur di bahagian rak telur. Kami kenal dia sebab dia selalu beli makanan dari booth kami di Medan MARA semasa bulan puasa lalu.

Pada mulanya Ayuni dan adik pun memerhati dari jauh sebab timbul rasa ingin tahu bagaimana lelaki tu memilih jenama telur yang dia hendak beli tanpa bantuan penglihatan. Namun, lelaki OKU penglihatan itu kelihatan makin resah kerana tidak jumpa telur yang dimahukan dan mula memanggil minta pertolongan staf, tetapi beberapa staf yang berada di sekitar kawasan seolah-olah tidak sedar dengan kewujudannya dan hanya membuat hal sendiri.

Ayuni pun segera mendekati lelaki OKU itu dan bertanya kepadanya jenama telur mana yang dia selalu beli. Dia cuma menjawab telur itu dijual dalam 15 biji sekali dalam satu kotak. Ayuni pun tolong cari sekali. Rupa-rupanya telur yang dia hendak tu terletak di bahagian para bawah sekali, sama paras buku lali. Kalau tak perhati betul-betul memang tak akan jumpa terus. Semasa Ayuni melutut ke bawah untuk mengambil kotak telur tersebut, terdetik dalam hati kalau orang yang dah sempurna sifat pun susah nak mencari telur ini bagaimana agaknya orang yang kurang upaya penglihatan?

Ingatkan lelaki OKU itu hendak membeli telur sahaja. Tetapi mungkin kerana dia menyangka Ayuni salah seorang staf, dia minta bakul daripada Ayuni untuk membeli-belah barang lain pula. Ayuni dan adik perempuan Ayuni pun cari sebuah lagi bakul dan memberinya di tangan lelaki OKU itu. Oleh kerana kasihan tengok lelaki itu sekejap terlanggar rak dan orang lain di sekelilingnya semasa dia cuba mencari barang, Ayuni dan adik Ayuni pun menemaninya membeli-belah sekali dan tolong carikan barang-barang yang dia hendak seperti nugget ayam, yogurt, roti dan susu sejat.

Masa "membeli-belah" bersama lelaki OKU itu terfikir juga bagaimana rasanya teringin hendak membeli sesuatu tetapi tak dapat memilih sebab tak nampak. Bagaiman lelaki OKU itu membeli-belah selama ini? Mungkinkah ini ada orang yang celik tolong belikan dia barang?

Adik Ayuni pula bertanya, siapa yang masak bahan-bahan makanan yang lelaki OKU itu beli?

Paling kasihan ketika lelaki OKU itu hendak pergi membuat pembayaran, dia termasuk ke dalam lorong kaunter yang sudah tutup. Semasa Ayuni hendak menariknya keluar daripada lorong tersebut, nasib baik ada staf perempuan cepat-cepat  datang untuk mengiring lelaki itu ke kaunter lain.

Kita masih perlukan kemudahan lengkap untuk golongan OKU di kawasan awam. Apa yang buat Ayuni amat terkilan ialah sikap ramai staf di awal tadi yang buat tak endah dengan lelaki OKU itu.

Adakah selama ini mereka cuma nampak perkara yang berkaitan dengan hal diri mereka sendiri sahaja walhal mereka hidup bukan seorang diri di dunia ini? Tidakkah mereka tahu sikap mementingkan dan mendahulukan diri merupakan petanda kehancuran sesuatu masyarakat manusia? Siapakah yang buta sebenarnya?

Tentang YunFila

Seekor kentang gemuk bertopi. Meminati kucing, teknologi, steampunk, membeli-belah secara online, melayari YouTube serta mengumpul topi. Juga memiliki obsesi terhadap kentang pink pada tahap yang membimbangkan.

5 Komen:

Keladi Ubi berkata...

betul juga...saya pun terfikir gak....tapi itulah kan...kuasa tuhan....semoga kebaikan anda menjadi panduan untuk kita semua.....saya respect kamu....hihihihi

Warisan Petani berkata...

Sikap Ayuni perlu dicontohi.

Ucing Kadayan Fan Club berkata...

contoh terbaik.

Cahaya Semulajadiku berkata...

Allahu..baiknya akak..perbuatan kecil tu besar impak nya..sy yg baca cerita ni pun belum tentu akan lakukan perkara yg sama

Jmbelog Hashim berkata...

hati dan perasaan...

Dikuasakan oleh Blogger.